sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusFostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost reținut...

Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost reținut

Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP),Dumitru Cătălin, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită și spălare de bani, el fiind acuzat că a cerut mită un milion de euro de la omul de afaceri Michael Mureșan din Satu Mare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea următorilor inculpați:

– Dumitru Cătălin, la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de luare de mită și spălare de bani,
– Dumitru Rădulescu Cătălin  Alexandru, fiul primului menționat, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la luare de mită și complicitate la spălare de bani;

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora :
În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreședinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susținut că își va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.
În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea adevăratei destinații a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influență și dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă și primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) și imobile.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) și suspectului Dragoș Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influență asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreședinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-și încalce atribuțiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeași cauză, procurorii din cadrul S.T. Oradea efectuează urmărirea penală și față de inculpatul BRAN DANIEL – MARIN, care a fost reținut pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani( comunicat nr. 1157/VIII/3 din 11 decembrie 2013). Totodată, în același dosar, se efectuează acte de urmărire penală și față de Dragoș Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Procurorii, în instrumentarea cauzei au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente