Acasă Locale Internationale Pandemie la nivel mondial

Pandemie la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunțat că răspândirea noului coronavirus COVID-19 poate fi caracterizată drept „pandemie”, fiind prima pandemie cauzată de un coronavirus.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Ce este o pandemie

Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie. În cazul în care îmbolnăvirile sunt limitate la nivel local, se vorbeşte adesea şi despre o erupţie. Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Ultima pandemie a izbucnit în 2009, fiind cauzat de gripa porcină, însă decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a declara pandemie pentru focarul H1N1 a fost criticată de unele țări. Ultima mare pandemie din istorie a fost cu siguranță cea cauzată de gripa spaniolă din 1918, virus ce a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți.

Celelalte pandemii din istorie:

Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009

HIV (1981)

Gripa spaniolă (1918)

Variola (1870)

Ciuma bubonică (1347)

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente