Acasă Locale Internationale Pandemie la nivel mondial

Pandemie la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunțat că răspândirea noului coronavirus COVID-19 poate fi caracterizată drept „pandemie”, fiind prima pandemie cauzată de un coronavirus.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Ce este o pandemie

Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie. În cazul în care îmbolnăvirile sunt limitate la nivel local, se vorbeşte adesea şi despre o erupţie. Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Ultima pandemie a izbucnit în 2009, fiind cauzat de gripa porcină, însă decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a declara pandemie pentru focarul H1N1 a fost criticată de unele țări. Ultima mare pandemie din istorie a fost cu siguranță cea cauzată de gripa spaniolă din 1918, virus ce a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți.

Celelalte pandemii din istorie:

Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009

HIV (1981)

Gripa spaniolă (1918)

Variola (1870)

Ciuma bubonică (1347)

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Interviu cu Ioan Savu, candidat PNL Satu Mare la Camera Deputaților

Reporter: Sunteţi pe poziția doi la Camera Deputaților. Ce șanse aveți? Ioan Savu: Colegii mi-au...

”Mesajul nostru a ajuns la oameni!”Interviu cu Adrian Cozma, candidat PNL Satu Mare la Camera Deputaților

R:Mai este o săptămână și mergem la vot. Sunteți unul dintre viitorii parlamentari ai județului

Echipa PNL Satu Mare – spre o victorie sigură!

Vrem să dăm un semnal foarte clar pentru toţi cetăţenii acestui judeţ: Vrem să facem o altfel de...

Comentarii recente