Acasă Locale Nationale Parlamentari ai PDL și PNL propun interzicerea cenzurii din comunicarea audiovizuală

Parlamentari ai PDL și PNL propun interzicerea cenzurii din comunicarea audiovizuală

19-calimente-out2-rtv

Un grup de parlamentari ai PDL și PNL propun printr-un proiect de lege interzicerea cenzurii asupra comunicării audio-vizuale și prevede, în caz contrar, sancționarea cu amendă de la 500.000 de lei la 1.000.000 de lei.

Astfel, 56 de deputați și senatori ai PNL și PDL, printre aceștia aflându-seGheorghe Flutur, Traian Igaș, Varujan Vosganian, Teodor Atanasiu, au inițiat o propunere legislativa privind înființarea, organizarea și furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, care prevede că „cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă”, ca și „orice ingerință asupra conținutului comunicării audiovizuale”.

Inițiatorii proiectului de lege precizează că, pentru prima dată, proiectul „consacră măsuri sancționatorii privind cenzura și ingerința în activitatea redacțională a posturilor de radio și de televiziune, făcând și distincția responsabilității între persoanele fizice și persoanele juridice, care pot comite aceste fapte”.

Potrivit proiectului de lege, constituie cenzură orice intervenție făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilități editoriale și care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio și televiziune, „în sensul alterării conținutului editorial al serviciilor de programe”. Încălcarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează de CNA, prin decizie, cu amendă curpinsă între 500 000 de lei și 1 000 000 de lei.

Nu constituie ingerințe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională, pe care jurnaliștii le adoptă.

Proiectul de lege garantează caracterul confidențial al surselor de informare utilizate în elaborarea de știri și emisiuni, în caz contrar fiind prevăzută amendă contravențională de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.

Confidențialitatea surselor de informare obligă, în schimb, la asumarea răspunderii profesionale de către realizatorul știrii, pentru corectitudinea informațiilor furnizate, iar ncălcarea acestei prevederi atrage sancționarea cu amendă de la 10.000 de lie la 20.000 de lei.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, că autoritățile publice abilitatea asigură la cerere protecția jurnaliștilor, dacă aceștia sunt supuiși unor amenințări care să le împiedice exercitarea profesiei, precum și a sediilor și a localurilor radiodifuzorilor țn cazul în care acestea sunt supuse unor amenințări de natură să împiedice libera desfășurare a activității lor.

„Desfășurarea de percheziții în sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie să prejudicieze libera exprimare a jurnaliștilor și nici nu poate suspenda difuzarea programelor”, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege mai cuprinde articole, potrivit cărora „orice persoană are dreptul la propria imagine”, realizatorii și prezentatorii de emisiuni au obligația să respecte acest lucru, iar „programele audiovizuale trebuie să respecte dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie”.

Proiectul de lege precizează că este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe și orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și urmează să fie analizat de Camera Deputaților, care e prima Cameră sesizată spre dezbatere.

- Advertisment -

Cele mai populare

Vă prezentăm 10 alimente toxice, care îngrașă și conțin multe chimicale. Iată cu ce le puteți înlocui

Un stil de viață sănătos implică hrană cât mai naturală, fără alimente procesate și pline de chimicale, sport...

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Comentarii recente