Acasă Locale Internationale Principalele puncte ale discursului lui Barack Obama privind Starea Națiunii

Principalele puncte ale discursului lui Barack Obama privind Starea Națiunii

Barak Obama-United States-Politics

Președintele american, Barack Obama a rostit marți în fața Congresului american discursul anual privind Starea Națiunii, ocazie pentru a trece în revistă principalele mize pentru anul în curs.

ECONOMIE

Președintele Obama a lăudat intrarea Statelor Unite într-o nouă eră economică. „În această seară, întoarcem pagina” unei „recesiuni violente”.

El a propus creșterea presiunii fiscale asupra gospodăriilor mai înstărite, precizând că va oferi detalii Congresului în două săptămâni. „Vom accepta o economie în care doar unii să câștige spectaculos?”.

 El a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană și regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei „proceduri accelerate” de negocieri.

IRAN

Noi sancțiuni împotriva Iranului „ar însemna eșecul diplomației”.

„Diplomația noastră lucrează cu respect pentru Iran, unde, pentru prima dată de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear și stocarea de material nuclear”.

„Până în primăvară, avem șansa de a putea negocia un acord complet care să împiedice Iranul să dețină o armă nucleară, care securizează America și aliații ei, inclusiv Israelul, evitând un nou conflict în Orientul Mijlociu”.

„Nu există nicio asigurare că negocierile vor fi încununate de succes (…) dar noi sancțiuni vor submina în mod sigur eforturile diplomatice. Acest lucru nu are sens, de aceea mă voi opune prin veto”.

CUBA

„În acest an, Congresul ar trebui să înceapă munca pentru a pune capăt embargoului”, pe care Washingtonul îl impune Havanei de peste jumătate de secol.

„În Cuba, vom pune capăt unei politici care a încetat de multă vreme să funcționeze. Când ceea ce facem nu mergem de 50 de ani, este momentul să încercăm altceva”.

„Mâna întinsă în semn de prietenie poporului cubanez” poate „permite întoarcerea paginii unei moșteniri de sfidare”.

TERORISMUL

Statele Unite și partenerii lor vor învinge organizația Stat Islamic (SI), dar „acest efort va necesita timp, va trebui să ne fixăm asupra acestui punct. Dar vom reuși”.

El s-a declarat, de asemenea, solidar cu toate victimele terorismului „de la școala din Pakistan până pe străzile Parisului”.

„Vom continua să umărim teroriștii și să le distrugem rețelele și ne vom rezerva dreptul de a acționa unilateral, așa cum nu am încetat să facem de când am fost ales pentru a elimina teroriștii care reprezintă o amenințare directă pentru noi și aliații noștri”, a declarat președintele în fața Congresului.

RUSIA – UCRAINA

„Apărăm principiul potrivit căruia marile puterni nu pot intimida țările mici opunându-ne agresiunii ruse, susținând democrația în Ucraina și asigurându-i pe aliații noștri din NATO”.

„Anul trecut, atunci când îndeplineam munca dificilă de impunere de sancțiuni împreună cu aliații noștri, unii au sugerat că agresiunea (președintelui rus Vladimir) Putin constituie o magistrală demonstrație de strategie și forță”, a continuat Obama. „Ei bine, astăzi Statele Unite sunt cele care se mențin puternice și unite cu aliații lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este făcută bucăți”.

GUANTANAMO

Obama a promis să nu înceteze eforturile de închidere a centrului de detenție situat la baza americană Guantanamo din Cuba, adăugând că „este timp pentru a termina treaba”.

„În calitate de americani, suntem profund dedicați justiției – prin urmare nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deținut pentru a păstra o închisoare pe care lumea o condamnă și pe care teroriștii o folosesc pentru a recruta”.

ANTISEMITISM

„Respectăm demnitatea umană (…). De aceea ne exprimăm împotriva intensificării deplorabile a antisemitismului în unele părți ale lumii. De aceea continuăm să respingem stereotipurile insultătoare în privința musulmanilor, a căror majoritate împărtășește angajamentul nostru pentru pace”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente