Acasă Religie Patriarhul Daniel a fost decorat cu Ordinul Național ”Steaua României”

Patriarhul Daniel a fost decorat cu Ordinul Național ”Steaua României”

Patriarhul României, Daniel, a împlinit onorabila vârstă de 70 de ani, context în care a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis. Joi, 22 iulie 2021, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care o conferă statul român. Distincția, care i-a fost conferită de Preşedintele României în cadrul unei ceremonii oficiate la Palatul Cotroceni, reprezintă un semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională a Preafericitului la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale şi filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în ţară și în diaspora.

În discursul său, preşedintele României a subliniat, contribuția importantă a Patriarhului Daniel în afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății democratice, dar şi rolul fundamental pe care şi l-a asumat „în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional”.

„Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații!”

Totodată șeful statului a remarcat implicarea puternică a Preafericirii Sale în „păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești”.

„În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora. (…) Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești”, a spus Preşedintele României. Preafericirea Sa a adus mulțumiri preşedintelui Klaus Iohannis şi a spus că primeşte distincţia „ca semn de apreciere nu doar a activităţilor noastre ca Patriarh, ci ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi aceasta mai ales în anul dedicat de Sfântul Sinod pastoraţiei românilor din afara României”.

„(…)Vă mulţumim pentru aprecierile pe care le-aţi făcut la adresa Bisericii noastre şi, într-adevăr, aşa cum prevede Legea cultelor, cultele în România sunt parteneri sociali ai statului român şi noi considerăm că libertatea pe care o avem la nivelul manifestării credinţei noastre religioase este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate şi, aşa cum frumos aţi spus, pentru armonie şi pace între toţi cetăţenii României şi între românii de pretutindeni”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin naţional.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grup infracțional destructurat. Vindeau droguri și în zona liceelor

În cursul zilei de astăzi, în județul Satu Mare și Bihor, au fost efectuate 30 de percheziții domiciliare....

A fost răpus de Covid la cei 100 de ani

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 15761 îmbolnăviri, 14032 vindecări și 450 decese cauzate de coronavirus....

Sute de telefoane și laptopuri confiscate în Vama Peta

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, un tânăr din Suceava s-a prezentat în...

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Comentarii recente