Acasă Locale Stiri Satu Mare Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege...

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele

Peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne, duminică, pentru alegerea președintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidați înscriși în cursă.

Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetățeni cu drept de vot au fost înființate 18.550 de secții de votare în țară și 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot și 94.220 de ștampile cu mențiunea “Votat”.

Secțiile de vot se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00.

Președintele României se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Au drept de vot cetățenii români care au 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reședința în țară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Peste 200.000 de alegători cu vârsta de 18 ani sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, în timp ce peste 2.500 de cetățeni cu drept de vot de peste 100 de ani sunt înscriși de asemenea în listele electorale permanente, potrivit statisticilor AEP.

Astfel, la primul tur de scrutin pentru alegerea președintelui României sunt așteptați la urne 227.104 alegători cu vârsta de 18 ani.

Conform datelor AEP, 1.853 de alegători au vârsta de 100 de ani și 2.538 au peste 100 de ani.

Potrivit statisticilor, 5.634.774 cetățeni cu drept de vot au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar 845.109 alegători au peste 80 de ani.

UNDE SE VOTEAZĂ

Alegătorii votează de regulă la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului. Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat și nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii votează la secția de votare în care își desfășoară activitatea.

Alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează la secțiile de votare constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat și nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secției de votare respective, însă au fost omiși din copia listei electorale permanente existente la biroul electoral al secției de votare, alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și alegătorii care votează la secțiile de votare din străinătate sunt înscriși în listele electorale suplimentare. Pe aceleași liste vor fi trecuți, pentru a vota, alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, membrii biroului electoral al secției de votare, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea secție.

Cetățenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar sau titlul de călătorie, cărții de identitate și a cărții electronice de identitate, valabile în ziua votării.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot în baza unuia din următoarele acte de identitate: pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

CUM VOTĂM

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Alegătorul prezintă actul de identitate președintelui biroului electoral al secției de votare sau membrului desemnat de acesta, care verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziția destinată acestuia.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista suplimentară, după caz, președintele sau membrul biroului electoral al secției de votare desemnat de acesta îi încredințează alegătorului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea “VOTAT”, pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea “VOTAT”, buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea “VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea “VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea “VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente