Acasă sus Peste 9.900 de cadre didactice, înscrise la examenul de definitivat programat luni

Peste 9.900 de cadre didactice, înscrise la examenul de definitivat programat luni

Peste 9.900 candidați, cu 2.029 mai mulți decât în 2013, au fost înscriși la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, care va avea loc luni în centre din toată țara, a anunțat Ministerul Educației Naționale (MEN).

Proba se desfășoară luni, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare județ și în București.

Dintre cei 10.764 candidați înscriși la începutul anului școlar, au fost admiși să participe la proba scrisă 9.917 candidați care au îndeplinit cumulativ cele trei condiții prevăzute de metodologie, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „bine” sau „foarte bine” și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar.

În sesiunea 2014, examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 136 de discipline.

Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologia educației. Candidații vor avea la dispoziție, pentru redactarea lucrării, patru ore. În județul Cluj și în București, durata probei scrise se va prelungi cu două ore pentru patru candidați cu nevoi speciale.

Nota obținută la proba scrisă va fi nota la examen, pentru promovare fiind nevoie de minimum 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen, a explicat MEN.

Rezultatele vor fi afișate la 19 iulie. Între 19 și 23 iulie vor fi înregistrate și soluționate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi afișate la 24 iulie.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise și soluționarea contestațiilor s-au constituit șase centre de evaluare/contestații la nivel național, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candidaților care au optat pentru o anumită disciplină de examen sunt evaluate în același centru.

Subiectele de examen, traducerea acestora și baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină în parte, de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei, la ora 15.00, pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro<http://subiecte2014.edu.ro/>. Atât programele de examen pentru toate disciplinele, cât și modelele de subiecte și baremele pentru toate disciplinele de examen pentru care au optat candidații au fost postate pe pagina http://definitivat.edu.ro<http://definitivat.edu.ro/> și au fost utilizate în activitățile de pregătire a debutanților, desfășurate de Casele Corpului Didactic.

Comisiile constituite în cadrul examenului național de definitivare în învățământ sunt compuse din cadre didactice universitare, având cel puțin titlul științific de doctor și din cadre didactice din învățământul preuniversitar, având cel puțin gradul didactic II. Președinții comisiilor sunt cadre didactice universitare. Coordonarea metodologică a examenului national revine Ministerului Educației Naționale, iar organizarea și desfășurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele școlare județene/a municipiului București.

Anul trecut, MEN a decis să crească nota minimă de promovare a examenului național de definitivat de la 7 la 8. Procentul de promovare din 2013 a fost de 51,26 la sută, după soluționarea contestațiilor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Noutăți fiscale în Monitorul Oficial.TVA la vânzarea apartamentelor-precizări privind TVA redusă la restaurante

Noi modificări fiscale au fost publicate zilele trecute în Monitorul oficial . În multe domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea...

Pilda Semănătorului.”Ochi au si nu văd,urechi au și nu aud.”

“Ochi au și nu văd, urechi au și nu aud. Ca nu cumva, văzînd și auzind, și cu inima înțelegînd, să se...

Asaltul Big Pharma în politica din România.După Rafila,Streinu Cercel intră în PSD.

Vor milita pentru adoptarea legii vaccinării obligatorii . Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”,...

Alexandru Rafila-fiul fostului șef al Securității.A executat 27 de țărani.

Alexandru Rafila, noua imagine a PSD, a declarat recent ca tatal sau a fost medic. El nu a mentionat insa ca tatal...

Comentarii recente