marți, martie 19, 2024
AcasăLocaleNationalePFA sau microintreprindere? Cum îți organizezi afacerea în 2016

PFA sau microintreprindere? Cum îți organizezi afacerea în 2016

calcul

Persoana Fizica Autorizata (PFA) va fi mai putin avantajoasa fiscal in 2016 decat microintreprinderea din cauza noilor noului cod fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea spune consultantul Adrian Benta intr-un interviu acordat StartupCafe.ro; pe de alta parte antreprenorul cu PFA poate dispune mai usor de bani decat fondatorul uneu microintreprinderi . Am extras din amplul interviu ce impozite vor plati in 2016 fiecare dintre cele doua forme de organizare.

Impozitare PFA 2016

Din punct de vedere fiscal, observam ca PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea. Ca PFA, platesti in continuare:
16%, impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii
5,5% contributia individuala de sanatate (CASS) se plateste in continuare in anul 2016, nu se plafoneaza, se calculeaza la venit
10,5% contributia individuala la pensii , noutate absoluta, se plateste plafonat superior la de 5 ori salariul mediu pe economie, de-a lungul unui an intreg (12 luni).
Recapituland un pic, observam ca PFA se duce catre o impozitare de 32%.

Aceasta noua taxa suplimentara conduce un pic la dezechilibrarea impozitarii PFA si nu o mai face atat de atractiva ca in trecut. Si in trecut se plateau contributii la pensii pentru PFA, dar persoana avea dreptul sa opteze intre o suma mai mica (35% din salariul mediu pe economie) si o suma de maximum 5 ori salariul mediu pe economie. In anul 2016, persoana fizica autorizata nu mai are dreptul sa opteze.

Sunt afectate, din punctul meu de vedere, PFA-urile care realizeaza un venit lunar pana la 2.000 – 2.500 de euro.

Din pacate, in ciuda faptului ca vei plati aceasta contributie la pensii, ti se asigura doar o treime din stagiul de cotizare, iar daca PFA vrea sa iasa la pensie, legiuitorul i-a permis, optional, sa plateasca si contributia angajatorului, de 15,8%. Pentru plata acestei contributii trebuie sa te decizi pana pe 31 ianuarie si sa depui o declaratie la autoritatea fiscala (ANAF).

Impozitare microintreprindere 2016

Daca infiintezi o microintreprindere (SRL sau alta forma), pentru acele activitati la care se preteaza, coroborat cu impozitul pe dividend de 5% din anul 2016, observam ca aceasta forma de impozitare este cea mai avantajoasa.

Recenta ordonanta de guvern OUG 50/2015 modifica a doua oara Codul fiscal aduce, totusi, cateva lucruri bune pentru antreprenori:

-impozitarea microintreprinderii este diferentiata in functie de numarul de salariati pe care ii va avea aceasta firma:
3% impozit din venituri daca SRL nu are salariati (ca si in anul 2015)
2% impozit din venituri daca microintrepriderea are un salariat
1% impozit din venituri daca microintreprinderea are doi sau mai multi salariati
– se pastreaza si o facilitate in noul Cod fiscal, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou infiintate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societati, beneficiaza pentru aceste 24 de luni de o cota de impozitare de 1%, cu conditia sa angajeze un salariat.

Prin salariat intelegem o norma de 8 ore pe zi de lucru, adica fie o singura persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza 8 ore.

-plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii a fost majorat la 100.000 de euro venit anual.

PFA vs SRL?
Matematic, la impozitarea unei microintreprinderi (SRL sau alta forma de societate), impozitele sunt mai mici.
Pe de alta parte, avantajul PFA sau al profesiei independente sau al intreprinderii individuale este ca poti sa dispui intotdeauna de venituri dupa ce le-ai incasat: ai facut serviciul, ai emis factura si dispui de bani, evident cu plata impozitelor.
In cealalta situatie, daca esti membru-fondator al unei societati, atunci patrimoniul tau ca fondator este total distinct de patrimoniul societatii. Veniturile realizate de societate raman ale societatii, iar persoana fizica, chiar daca este administrator sa proprietarul companiei nu are dreptul sa dispuna de fondurile acesteia, decat in scopul societatii.
Ca sa beneficiezi, ca membru fondator, de veniturile realizate de aceasta societate, trebuie sa astepti cel putin intocmirea primului bilant contabil, astfel incat sa incasezi bani sub forma dividendelor.
Dezavantajul unei societati este ca trebuie sa ia si alta sursa de venit, pentru a nu fi obligat sa dispui in folos personal de fondurile societatii, o situatie interzisa de legea societatilor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente