29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusPiața de animale Carei – o investiție…amintire

Piața de animale Carei – o investiție…amintire

Piața de animale vii din Carei stă închisă  de mai mult timp deși  au fost efectuate investitii în urmă cu mai mulți ani pentru a fi funcțională la standardele solicitate.Dacă funcționarii din primăria careiană  afirmă că DSV Satu Mare a interzis funcționarea acesteia,reprezentantul DSV  menționează că  de fapt primăria Carei nu a mai solicitat autorizatie sanitară de functionare.In acest timp,grajdul de cai există mai departe  în plin centrul orașului,în grădina castelului,fără   autorizație sanitar-veterinară.

 Târgurile de animale vii, provenite din gospodăriile  populației,  funcționează fără cusur în locurile special amenajate din localitățile judetului Satu Mare.

Conform prevederilor  actului  normativ al A.N.S.V.S.A.,  pentru a funcționa, un târg de animale trebuie să fie autorizat sanitar – veterinar și să beneficieze de supraveghere sanitară veterinară de specialitate.
În aceste târguri pot fi comercializate numai animale din  speciile  ecvidee, bovine, ovine, caprine și păsări vii, provenite din exploatații nonprofesionale.

Se oferă astfel o oportunitate  micilor crescători de animale de a-și valorifica animalele și a-și rotunji  veniturile din gospodărie.

Deoarece piața de animale din Carei este mereu închisă în ultimul timp,am solicitat opinia administrației careiene pentru a afla un punct de vedere.

Ambele persoane contactate au afirmat că DSV Satu Mare nu și-a mai dat acordul de funcționare deoarece solicitările lor pentru buna functionare a acestui târg necesitau investitii care se consideră că nu sunt justificate.

Cu surprindere am aflat că  în viziunea administratiei locale,pentru a putea comercializa animale vii trebuie să faci parte dintr-o asociație sau trebuie să  ai statut juridic și că actualele legi sunt cele care impiedică repunerea în funcțiune a pieței de animale.Potrivit acelorași persoane,   cerințele DSV Satu Mare sunt greu de indeplinit și necesită  investitii consistente.

In acest sens este evocată  adresa DSV Satu Mare,nr.9104/13.08.2013,sosită pe adresa Primăriei Carei prin care se notifică faptul că  piața si  târgurile de animale vii nu pot functiona fără autorizație sanitară,fiind enumerate la final și condițiile necesare a se îndeplini în acest sens.

Contactat telefonic,purtătorul de cuvânt al DSV Satu Mare,domnul Eugen Mureșan, a precizat că adresa respectivă a fost remisă tuturor localităților unde funcționează piețe de animale vii și nu în mod special numai la Carei.

“Aveți una din cele mai frumoase și amenajate piețe de animale din județ,aveți și cameră pentru medic veterinar,există gard împrejmuitor,e bine amplasată,deci există toate conditiile pentru a primi aviz  sanitar de funcționare.Dacă nimeni din administrația careiană nu a solicitat aviz  sanitar pentru funcționarea pieței de animale noi nu avem cum să îl dăm.Decizia este a dumnealor”  a declarat pentru Buletin de Carei domnul Eugen  Mureșan.

In județul Satu Mare există la ora actuală un număr de 20 de locuri special amenajate pentru comercializarea animalelor vii ce provin din gospodăriile populației.

Investitia “Piața de animale “ nu este singura la care renunță primăria careiană.

In incinta grădinii castelului a fost aprobat și achitat un Studiu de Fezabilitate pentru amenajarea unui Teatru de Vară pe locul fostului cinematograf  iar acum se construieste un manej pentru cai.Tot primăria Carei a achitat timp de doi ani de zile o chirie lunară de 1.000 lei noi pentru clădirea fostei Fabrici de Covoare unde dorea să se extindă  Grădinita cu program prelungit nr.1, fapt care nu a fost realizat niciodată.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente