Acasă Locale Stiri Satu Mare Poetrul ucrainean Taras Șevcenco a fost comemorat și la Satu Mare

Poetrul ucrainean Taras Șevcenco a fost comemorat și la Satu Mare

Duminică, 8 martie la Satu Mare s-au comemorat 206 de ani de naşterea marelui poet ucrainean Taras Șevcenko, un fericit prilej de a evidenția rolul comunității ucrainene în viața județului nostru.
Pentru cei prezenţi la ceremonie, directorul Cancelariei prefectului, Adrian Cozma, a ţinut un discurs în care a subliniat importanţa excepţională a marelui om de cultură în formarea identităţii naţionale şi a culturii poporului ucrainean.
Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, condusă de către Irina Liuba Horvat.
”Aniversarea a 206 ani de la nașterea celui mai mare poet ucrainean, Taras Șevcenko este pentru noi toți, un fericit prilej de a evidenția rolul comunității ucrainene în viața județului nostru.
Foarte multe lucruri ni-l apropie pe marele poet ucrainean, mai ales prin tulburătoarele similitudini cu poetul nostru național, Mihai Eminescu. Amândoi, poeți romantici, au pus fiecare dintre ei bazele limbii lor naționale moderne și au avut parte de un destin zbuciumat, rezervat probabil doar geniilor adevărate.
Taras Șevcenko nu a fost doar un mare artist, poet și pictor, un făuritor de limbă, care a scos la lumină frumusețea și aroma limbii ucrainene, ci mai mult, a fost un mare luptător pentru libertatea neamului său, a celor mulți și oprimați, iar mesajul său liric spune răspicat că libertatea este un atribut al ființei și nici un popor din lume nu poate zidi nimic, dacă este prins în lanțuri. Astăzi știm că nu există pe lume niciun lucru care să poată condiționa libertatea noastră, aspirația către o lume a valorilor și umanismului luminat. Spiritul său vulcanic, mereu în căutarea dreptății, a rupt aceste lanțuri, iar paradigma pe care a oferit-o nu doar ucrainenilor, ci întregii omeniri, este una a demnității și dârzeniei puse în slujba dezrobirii. Poetul a rămas peste veacuri, un model care este mereu actual: cel al omului care-și asumă martirajul, doar pentru binele semenilor săi.” au declarat organizatorii.

- Advertisment -

Cele mai populare

Noutăți fiscale în Monitorul Oficial.TVA la vânzarea apartamentelor-precizări privind TVA redusă la restaurante

Noi modificări fiscale au fost publicate zilele trecute în Monitorul oficial . În multe domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea...

Pilda Semănătorului.”Ochi au si nu văd,urechi au și nu aud.”

“Ochi au și nu văd, urechi au și nu aud. Ca nu cumva, văzînd și auzind, și cu inima înțelegînd, să se...

Asaltul Big Pharma în politica din România.După Rafila,Streinu Cercel intră în PSD.

Vor milita pentru adoptarea legii vaccinării obligatorii . Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”,...

Alexandru Rafila-fiul fostului șef al Securității.A executat 27 de țărani.

Alexandru Rafila, noua imagine a PSD, a declarat recent ca tatal sau a fost medic. El nu a mentionat insa ca tatal...

Comentarii recente