Acasă Locale Stiri Satu Mare Ponta asigură că nici accizele nu cresc, ci rămân ca în 2014....

Ponta asigură că nici accizele nu cresc, ci rămân ca în 2014. Acestea ar trebui însă să scadă după BCE

Guvernul nu va crește taxe și impozite, a reiterat, miercuri, premierul Victor Ponta, făcând referire și la accize și spunând că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus” în condițiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

„Vreau să vă rog să închidem această construcție bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunțat, și anume nu se crește nicio taxă și niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză sau de…rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus „, a spus Ponta miniștrilor în ședința de guvern, în fața presei.

Formula după care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, declara în 1 octombrie ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nedorind să precizeze dacă accizele vor mai fi stabilite după cursul valutar redus anunțat de BCE, care permite un nivel mai mic de accizare.

Două săptămâni mai târziu, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, declara că nu a fost încă stabilit modul în care se va calcula acciza de anul viitor, dar că este luată în calcul și varianta ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci de leu.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat un curs de referință de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunțat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Dacă accizele vor fi calculate în continuare pe baza cursului anunțat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începând cu anul viitor.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, și a adăugat cea mai mare rată a inflației, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunțat de BCE.

Accizele sunt plătite pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice și cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creștere a valorilor de la momentul aderării la spațiul comunitar.

- Advertisment -

Cele mai populare

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Credinţă, Dreptate ,Unitate dar mai ales Demnitate!

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI Către,Guvernul României,Domnule Prim-Ministru, Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de...

Comentarii recente