marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePonta: Dacă se doresc anticipate, rămâne actuala lege electorală

Ponta: Dacă se doresc anticipate, rămâne actuala lege electorală

Premierul Victor Ponta răspunde, într-o postare pe Facebook, declarațiilor făcute de liderii PNL, menționând câteva aspecte pe care le-ar presupune eventuale alegeri anticipate, legate de menținerea actualei legi electorale sau a numărului de parlamentari, și adresând un apel la „dialog”.

„Am luat act despre anunțul făcut de liderii PNL și sigur respect dreptul Opoziției de a acționa cum consideră. Dar pentru a putea avea o reacție serioasă, nu doar politicianistă, este nevoie de dialog pentru a lămuri următoarele aspecte esențiale: 1 – dacă se doresc alegeri anticipate, aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, că niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Își asumă PNL aceasta situație?”, notează Ponta.

„Înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroși și aleși pe un sistem pe care toți îl considerăm neadecvat!! Își asumă PNL aceasta situație?”, continuă el.

Victor Ponta susține, de asemenea, că „pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu art. 89 din Constituție, de o procedură care presupune o criză politică de cel puțin 60 zile, plus campanie electorală și plus formarea noului Parlament și Guvern”.

„În total cel puțin 100 de zile de instabilitate!!! Își asumă PNL această situație?”, adaugă el.

Liderul PSD amintește totodată că la votul din 15 decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de susținere pentru Guvern și 143 pentru Opoziție. „S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar ?? Știu de asta doar liderii PNL și nimeni altcineva? O țară are nevoie de o majoritate funcțională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecințe negative în toate domeniile! Își asumă PNL această situație?”, mai notează el.

„În concluzie, adresez un apel liderilor PNL să avem un dialog și să găsim un consens în primul rând pentru schimbarea legii electorale, a Constituției, a legii finanțării partidelor și a organizării administrativ-teritoriale! După care sigur facem și alegeri! Nu cred că interesul strict personal (mai clar spus graba egoistă și lăcomia de funcții a unuia sau câtorva) trebuie să prevaleze față de aceste obiective cu adevărat de interes public. Aștept răspunsurile punctuale la aceste întrebări legitime și reafirm dorința mea și a Guvernului de a dialoga și munci în comun cu Opoziția pentru binele public”, menționează Ponta.

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat luni că doresc preluarea guvernării prin inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta și negocierea unei majorități în actualul Parlament, deoarece aleșii nu ar vota în majoritate pentru declanșarea anticipatelor.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă comună, la care au luat parte cei doi copreședinți PNL.

Conform Constituției, mecanismul de dizolvare a Parlamentului și declanșare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.

Alina Gorghiu a făcut referire la cum dorește PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate. „Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să știți că știm că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituția, cu ea defilăm și noi, acestor dispoziții din Constituție ne vom supune”, a afirmat Gorghiu.

Copreședintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moțiune de cenzură, însă tema și data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.

Gorghiu a fost întrebată dacă, în aceste condiții, momentul depunerii moțiunii de cenzură va fi în luna martie sau aprilie.

„Decizia a fost una unanimă în interiorul acestei ședințe privitoare la momentul la care vom face această moțiune de cenzură, și toată lumea a ajuns la concluzia următoare: că în mod categoric o guvernare trebuie pregătită. O guvernare pregătită înseamnă să ai disponibil, lucrat în interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei să exerciți guvernarea. Nu cred că ne mai putem permite să facem execiții guvernamentale peste noapte sau să credem că putem să ne ducem nepregătiți la Palatul Victoria, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu guvernele României”, a răspuns liderul PNL.

Ea a menționat că programul de guvernare poate fi finalizat și mai repede decât momentul de 28 februarie.

„Nu cred că poți să depui o moțiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinți Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor și etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem să avansăm un calendar decât în acești parametri”, a mai explicat Gorghiu.

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, a fost întrebat dacă scopul moțiunii de cenzură este acela de a duce la declanșarea alegerilor anticipate sau dacă acest obiectiv este unul separat.

„Ne-am dori să poată fi parcurși toți pașii până să ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinși că al doilea guvern trece tocmai datorită numărului excesiv de mare de parlamentari și, și ei știu, mulți dintre ei, că nu se vor regăsi în viitorul Parlament și indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Și mă gândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moțiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în față – și v-a făcut vorbire doamna copreședinte despre programul de guvernare – tocmai pentru că noi știm că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziție, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost și noi implicați – un program de guvernare într-o noapte, se poate și așa – nu vrem să mai repetăm această istorie”, a răspuns Blaga.

El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moțiunea de cenzură anunțată să fie adoptată.

„Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forțe politice din Parlament, exceptând PSD”, a replicat Blaga.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente