Acasă Locale Stiri Satu Mare Cât de des să îți schimbi perna ca să nu te îmbolnăvești

Cât de des să îți schimbi perna ca să nu te îmbolnăvești

Păturile, cuverturile, pernele și salteaua sunt adevărate “pepiniere” de bacterii și acarieni (organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber), vinovați de o serie de afecțiuni respiratorii, alergii, eczme, dar și de disfuncții ale somnului.

Căldura, umiditatea, transpirația și celulele de piele moarte creează un mediu propice înmulțirii acarienilor. În trei ani, o pernă ajunge să aibă chiar și o greutate dublă din cauza prafului și a microorganismelor care se cuibăresc în țesuturi.

Doar spălarea așternuturilor la temperaturi de peste 60 de grade Celsius și schimbarea lor regulată distruge bacteriile și alergenii.

Materiale naturale versus fibre sintetice

Alegeți așternuturi din materiale naturale chiar dacă sunt un pic mai scumpe, precum bumbacul, în detrimentul fibrelor sintetice, mai ieftine.

“Bumbacul permite spălarea la o temperatură ridicată, e hipoalergenic și lasă pielea să respire. Este de preferat să cumpărați așternuturi din magazinele specializate, nu de la ofertă, pentru că de calitatea materialului depinde și sănătatea pielii. Fibrele sintetice, pe lângă faptul că se deteriorează rapid, provoacă reacții alergice și favorizează înmulțirea acarienilor”, atrage atenția Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din București.

Lenjeria de pat se schimbă săptămânal sau cel mult la două săptămâni. Pentru a prelungi viața lenjeriei e preferabil să o spălați separat, nu în combinație cu alte piese de lenjerie intimă, la care să aplicați tratamente de genul înălbirilor.

“Fețele de pernă, în schimb, trebuie schimbate mai des, de cel puțin două ori pe săptămână sau chiar mai des și, de asemenea, călcate foarte bine pentru a le steriliza”, recomandă dermatologul Clătici.

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

PS Macarie :‘E în flagrantă contradicție cu Sfânta Scriptură’

Într-o declarație care a provocat o undă de șoc în lumea creștină, papa Francisc a cerut, într-un documentar prezentat miercuri la Roma,...

Comentarii recente