Acasă sus Ponta: Europa spune că nu avem probleme cu carnea de vită

Ponta: Europa spune că nu avem probleme cu carnea de vită

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă legată de carnea de vită și doar Rusia constată că există o problemă, el conluzionând: „Probabil că cei care greșesc sunt autoritățile din Rusia”.

Premierul a participat, miercuri, la ședința plenului Camerei în care au fost ratificate acordurile de asociere cu UE ale R. Moldova, Georgiei și Ucrainei. După eveniment, Ponta a răspuns, pe holul Parlamentului, unor întrebări ale jurnaliștilor.

„A informat și președintele ANSVSA dacă, respectând toate procedurile europene, care sunt foarte stricte, toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă și doar Rusia constată că avem o problemă, probabil că cei care greșesc sunt autoritățile din Rusia”, a spus Ponta, întrebat despre subiectul legat de interzicerea importurilor de bovine, carne de vită și produse derivate din România.

Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat marți seară, pentru MEDIAFAX – după ce Rusia a anunțat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune – că există o suspiciune de „caz atipic” depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută proveniența animalului.

„Suntem în anchetă de aproximativ o lună și jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluție a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune și teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare și nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranța alimentară a populației”, a spus Mănăstireanu.

România a primit recent din partea Organizației Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranței alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marți, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită și produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”, informează site-ul în limba engleză al agenției Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marți, interdicția vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor și care conțin astfel de proteine, dar și produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.

Ultima interdicție a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicția abia în septembrie 2013.

- Advertisment -

Cele mai populare

Predica la Duminica Pescuirii minunate.

Domnul este datatorul tuturor darurilor. Orice dar al lui Dumnezeu e desavarsit; atat de desavarsit incat omul se minuneaza. Minunea nu este...

Testul alegerilor

Un scrutin considerat un test înaintea alegerilor legislative cruciale prevăzute în decembrie, ameninţat de un puternic absenteism din cauza intensificării epidemiei de...

Românii decid azi cine îi va reprezenta

După primele ore de vot la alegerile locale 2020, la urne s-au prezentat 1.398.356 de persoane, o prezență de 7,64%, potrivit centralizării...

România feerică

Hotelul e pentru cei care nu se pot lipsi de confort, cortul e pentru aventurieri dar pentru nonconformişti, pentru cei care preferă...

Comentarii recente