29.8 C
New York City
miercuri, august 10, 2022
AcasăsusPonta îl reclamă pe Băsescu la CC pentru că nu l-a lăsat...

Ponta îl reclamă pe Băsescu la CC pentru că nu l-a lăsat la Consiliul European

Premierul Victor Ponta l-a reclamat pe președintele Traian Băsescu la Curtea Constituțională pentru că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea Consiliului European.

Șeful Guvernului cere judecătorilor Curții, într-o scrisoare, să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de faptul că șeful statului își „arogă atribuții și competențe” care aparțin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susținute de către Guvern, au arătat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Premierul nu contestă dreptul președintelui de a reprezenta România, ci modul „discreționar și arbitrar” în care a ales să colaboreze cu Guvernul și Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat și fără să se consulte cu acestea.

El cere Curții să constate că președintele trebuia să delege prim-ministrului atribuțiile de reprezentare a țării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă țin în totalitate de atribuțiile Guvernului, și arată că în Constituție nu există prevederi care să confere „dreptul exclusiv” al președintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Premierul i-a cerut recent șefului statului mandat de reprezentare la Consiliul European din 26-27 iunie, menționând că temele care vor fi abordate la reuniune se înscriu în atribuțiile Guvernului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligațiile constituționale, hotărârea CC, dar și tematica reuniunii, căreia, datorită experienței în probleme europene, îi va „face față mult mai bine”.

Șeful statului a precizat, în conferința de presă susținută luni la Palatul Cotroceni, că i-a răspuns premierului Victor Ponta că nu îi dă mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie și că va participa el.

„Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi, l-am anunțat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu, având în vedere obligațiile constituționale, pe de o parte, hotărârea Curții Constituționale, pe de altă parte, dar și tematica căreia, cu certitudine, datorită experienței pe care o am în probleme europene, îi voi face față mult mai bine”, a anunțat președintele.

El a adăugat: „Am avut cu dânsul o experiență, când l-am trimis la Consiliul pe Energie și nu a putut susține Nabucco”.

Șeful statului s-a referit și la faptul că premierul „s-a plâns la Parlament că nu i-a dat mandat de participare la Consiliu”.

„Vreau să fie foarte clar, președintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici măcar nu poate funcționa așa ierarhia în stat”, a precizat Băsescu.

3 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente