miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePonta: Programul Prima Casă trebuie să fie mai eficient, pentru a atrage...

Ponta: Programul Prima Casă trebuie să fie mai eficient, pentru a atrage și românii din diaspora

Românii din Diaspora care se stabilesc în țară ar putea să nu fie interesați de Programul „Prima Casă”, deoarece nu doresc achiziționarea unei locuințe deja existente, ci să își construiască propria locuință, motiv pentru care programul trebuie făcut mai eficient, a declarat premierul Victor Ponta.

Românii care locuiesc în străinătate, cu permis de ședere și de muncă, vor putea achiziționa locuințe prin programul Prima Casă, iar plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru aceștia va fi de 25 milioane lei, până la finele acestui an.

„Acest gen de programe, de sprijin și de garantare, Prima Mașină, Prima Casă, vrem să-l extindem la programul Prima Casă pentru românii din afara granițelor, celor care vor să se întoarcă în țară și care vor primi aceleași facilități pentru achiziționarea unei mașini, lucru care cred că poate sprijini acei români care vin, se întorc în țară, după o perioadă petrecută în străinătate. Este un model atât de stimulare economică a consumului, cât și de protecția mediului, în cazul Programului Prima Mașină”, a spus Ponta.

Întrebat dacă Guvernul dispune de fonduri pentru susținerea Programului Prima Casă pentru diaspora, având în vedere că suma acoperă 147 de credite, premierul a răspuns că da, dar s-a arătat sceptic în ceea ce privește aplicarea programului pentru românii din diaspora.

„Dacă se dovedește de interes. S-ar putea să nu fie de interes, pentru că acolo avem o problemă pe care încercăm s-o îndreptăm. Creditele sunt pentru locuințe deja existente, ori, din câte știu și din analizele noastre, românii care se întorc din diaspora, în general, vor să-și construiască propria locuință, mai puțin să-și cumpere un apartament sau o casă deja existentă. Deci, dacă reușim să facem programul mai eficient, să se adreseze nu doar locuințelor deja existente, ci și noilor construcții, în afară de faptul că stimulăm economic sectorul construcțiilor, s-ar putea ca statul să stârnească un interes mult mai mare”, a explicat Ponta.

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanții, din care 31% destinate achiziției de imobile construite între anii 2008 și 2013. Valoarea medie a finanțărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente