Acasă Locale Stiri Satu Mare Ponta spune că Băsescu l-a sunat pe Corlățean, dar acesta nu a...

Ponta spune că Băsescu l-a sunat pe Corlățean, dar acesta nu a vrut să-i răspundă

Președintele Traian Băsescu l-a sunat pe Titus Corlățean, fostul ministru de Externe, pentru a insista pe tema suplimentării numărului secțiilor de vot în străinătate, un „joc politic” care să asigure un motiv de contestare a rezultatului votului, dar ministrul nu i-a răspuns, a spus premierul Ponta

„L-a și sunat. Domnul Corlățean mi-a spus și nu a vrut să-i răspundă”, a afirmat Ponta la România TV.

El a arătat că, după apelul telefonic fără succes către Corlățean, președintele Băsescu a susținut declarații publice și a transmis comunicate în care insista pentru suplimentarea numărului de secții de vot în străinătate. Ponta a susținut că, prin această procedură despre care Băsescu ar ști că nu este acoperită de lege, se urmărea un motiv de contestare ulterioară a rezultatului votului la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Ponta a mai susținut că Băsescu încearcă astfel să devină șeful opoziției și să îl delegitimeze pe viitorul președinte.

„Modificarea legii între turul I și turul II este cea mai gravă încălcare a drepturilor democratice”, a mai susținut Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, după ce Titus Corlățean a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe, că există și o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale și al alegerilor, și a făcut referire la „presiuni inadmisibile și inacceptabile făcute de către președintele Traian Băsescu și candidatulKlaus Iohannis care solicită instituțiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului”.

Titus Corlățean a anunțat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-și depună mandatul de ministru al Afacerilor Externe, menționând că ministerul își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an.

Titus Corlățean a declarat, luni, că MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secții de vot, dar a precizat că acesta nu are forță juridică, prin urmare nu poate încălca legea.

„Problema noilor secții de votare în străinătate, discutată atât de intens în ultimele zile: după hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marți, marțea trecută și primul comunicat, am fost și noi și opinia publică informați de apariția, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat și, respectiv, o adresă în care BEC ne comunica «inexistența unui impediment legal referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate»”, a afirmat Corlățean, adăugând că după primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat „un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuțiilor sale legale în materie”.

Titus Corlățean a anunțat că, în urma acestei evaluări interne, Ministerul Afacerilor Externe „își menține integral poziția potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secții de votare în străinătate”. „Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar și alte dispoziții legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, pași, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înființa noi secții de votare în străinătate”, a spus Titus Corlățean.

Acesta a arătat jurnaliștilor cele două documente discutate, explicând că în comunicatul BEC se menționează posibilitatea înființării de secții „prin inexistența acelor impedimente de natura legală”, în timp ce hotărârea BEC, care are „forță juridică”, nu prevede nimic cu privire la inexistența unui impediment legal și are forță juridică.

„Comunicatul, care este un comunicat de presă, face această mențiune, comunicat care nu are forță juridică. În consecință, ca ministru, am obligația să asigur, împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalității, dar și prezervarea imaginii și prestigiului instituției, Ministerul Afacerilor Externe”, a mai spus Titus Corlățean, explicând motivele pentru care și-a depus demisia.

Sâmbătă, președintele Traian Băsescu a declarat că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spațiul public, după care este ilegală organizarea de noi secții de votare în străinătate.

„Președintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlățean, a lansat-o în spațiul public prin declarația de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secții de votare din străinătate, deși BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial”, se menționează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, „în condițiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a dezinformat într-o declarație de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituțional al cetățenilor români din străinătate de a vota, președintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia”.

„De asemenea, președinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toți românii aflați în străinătate să poată vota”, se mai arată în comunicat.

Băsescu a mai cerut demisia miniștrilor Corlășean și Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizării defectuoase a alegerilor în secțiile de votare din străinătate.

Biroul Electoral Central invocă Legea 370/2014 și precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate”, așa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente