Acasă Locale Internationale Poroșenko: Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisă prin referendum, de către...

Poroșenko: Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisă prin referendum, de către toți ucrainenii

Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisă prin referendum, de către toți ucrainenii, a declarat președintele Petro Poroșenko luni,.în urma unei întâlniri cu președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, relatează agenția rusă de stat Tass în pagina electronică.

„O decizie cu privire la aderarea (Ucrainei la NATO) va fi luată de către toți ucrainenii, prin referendum”, a spus Poroșenko. Criteriile aderării sunt reflectate în mare parte de Acordul de Asociere Ucraina-Uniunea Europeană (UE), a subliniat el.

Grybauskaite a subliniat că este necesar ca Ucraina să se democratizeze în întregime înainte să intre în blocul militar occidental.

Decizia adoptată la summitul NATO de la București, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianței, este valabilă în continuare, a declarat luni secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, citat de RIA Novosti.

„Ușa rămâne deschisă. În timpul summitului de la București am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplinește criteriile de aderare”, a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al țării și care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO.

Acordul semnat la jumătatea lui noiembrie pentru formarea coaliției prooccidentale în Verhovna Rada (Parlament) prevede anularea statutului neutru al țării și tranziția către standardele NATO, potrivit unui document postat pe 21 noiembrie pe site-ul Partidului Samopomici, din care fac parte activiști din societatea civilă.

Parlamentarii au fost de acord să întocmească și să adopte o nouă strategie în domeniul securității naționale și o nouă doctrină militară, care să țină cont de noua situație militaro-politică. Occidentul și Kievul acuză Moscova că-i susține militar pe separatiștii înarmați din estul Ucrainei, ceea ce Rusia dezminte, furnizându-le totodată o susținere politică și materială. Un nou concept – „inamic potențial” – și criterii de definire a acestuia urmează să fie introdus în noua doctrină militară.

Partidele semnatare au fost de acord să reia „direcția politică spre integrarea în spațiul euro-atlantic și aderarea la Alianța Nord-Atlantică”.

De asemenea, acordul prevede „restaurarea suveranității Ucrainei în Crimeea”, anexată de Rusia în martie, ca una dintre sarcinile prioritare.

Problema garanțiilor neaderării Ucrainei la NATO va fi ridicată în cazul în care Kievul ia decizia să schimbe statul de țară nealiniată militar, a declarat joi Aleksandr Lukașevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfântul Dimitrie-Dumitru

În luna octombrie, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de...

Trecerea la ora de iarnă.Cum facem față tulburărilor de somn?

Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte neplăcute asupra multor persoane, cum ar fi tulburările de somn și de dispoziție.

De ce se teme Donald Trump de votul prin corespondență?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a...

Pandemia îndatorează puternic ţările UE. România, la mijlocul clasamentului

Datoria publică a avansat în UE, în ultimul an, până la 87,7% din PIB-ul Uniunii (T2/2020), cu opt puncte procentuale peste nivelul...

Comentarii recente