Acasă Locale Stiri Satu Mare Poroșenko denunță un "RĂZBOI REAL" cu Rusia și îndeamnă ucrainenii să se...

Poroșenko denunță un „RĂZBOI REAL” cu Rusia și îndeamnă ucrainenii să se pregătească de o ofensivă rusească

petro-porosenko-653x367

Ucraina se află în prezent într-un „război real’ cu Rusia și este necesar ca ucrainenii să se pregătească pentru o ofensivă rusească, declară președintele Petro Poroșenko, care subliniază că nu are încredere în omologul său rus Vladimir Putin, într-un interviu pentru BBC News online.

Poroșenko i-a spus însă lui Fergal Keane de la BBC că nu are altă opțiune decât să negocieze cu Putin.

Rusia neagă acuzațiile Kievului, unor state occidentale și NATO potrivit cărora a trimis trupe din armata sa națională să-i ajute pe rebelii proruși în estul Ucrainei.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul acestui conflict armat, în aprilie 2014.

Rebelii proruși au cucerit porțiuni semnificative în regiune, inclusiv, recent, nodul feroviar Debalțeve. Ei au negat că au primit ajutor din partea Moscovei.

Însă rolul Rusiei este pus din nou pe tapet, după capturarea sâmbătă a doi bărbați despre care Kievul afirmă că sunt militari ruși de elită care acționau în estul Ucrainei.

Într-o înregistrare video, cei doi au confirmat că sunt militari ruși aflați în serviciul activ, dar Moscova a afirmat că nu mai erau angajații statului rus în momentul în care au fost prinși.

„Am să vă spun absolut clar că aceasta nu este o luptă cu separatiști susținuți de ruși, este un război real cu Rusia”, a declarat Poroșenko.

„Faptul că am capturat soldați din cadrul forțelor speciale ruse (este) o dovadă puternică a acestui lucru”, a subliniat el.

– „Trebuie să fim pregătiți”

Întrebat dacă se teme de o ofensivă a Rusiei în timpul verii, Poroșenko a răspuns că nu se teme de nimic. „Cred că ei pregătesc o ofensivă, cred că trebuie să fim pregătiți și cred că nu le dăm nici cea mai mică șansă a unei provocări”, a continuat președintele ucrainean, adăugând că „asta va fi în totalitate responsabilitatea lor”.

Poroșenko a mai declarat că, în pofida faptului că nu are încredere în Putin, nu are altă opțiune decât diplomația.

El a spus că se teme că bucăți din Ucraina ar putea să nu fie luate înapoi de la rebelii proruși doar prin mijloace militare – ceea ce înseamnă că diplomația este singurul răspuns.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marți Rusia să pună capăt exercițiilor din apropierea frontierei cu Ucraina și a cerut Moscovei „să fie mai transparentă în privința activităților militare”.

Un armistițiu a fost semnat la Minsk, în februarie, însă luptele între forțele naționale ucrainene și forțele rebele proruse continuă de atunci. Poroșenko a declarat săptămâna trecută că cel puțin 83 de militari ucraineni au fost uciși după intrarea în vigoare a armistițiului.

Cel puțin patru militari ucraineni au fost uciși marți în regiunea Lugansk (est). Guvernatorul regiunii a declarat că militarii au fost atacați de rebeli proruși în apropiere de satul Katerinovka.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente