vineri, martie 29, 2024
AcasăsusPoroșenko, Putin, Hollande și Merkel îndeamnă la retragerea armamentului greu din estul...

Poroșenko, Putin, Hollande și Merkel îndeamnă la retragerea armamentului greu din estul Ucrainei

Președinții ucrainean, Petro Poroșenko, rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel și-au exprimat duminică acordul, într-o convorbire telefonică, asupra necesității respectării armistițiului în Ucraina, a anunțat președinția ucraineană pe site, scrie Sputnik.

Potrivit președinției ucrainene, ei au îndemnat atât rebelii proruși, cât și forțele ucrainene să respecte armistițiul de joi de la Minsk, intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe întreaga linie a frontului, inclusiv în zona orașului Debalțeve.

Câteva mii de militari ucraineni sunt încercuiți în orașul Debalțeve, în regiunea Donețk.

„Poziția comună a «formatului din Normandia» este că armistițiul trebuie să fie aplicat pe întreaga linie de contact, incluzând formațiunile din zona Debalțeve”, se arată în comunicatul ucrainean. Cei patru lideri au fost de acord să continue aceste contacte luni, a adăugat președinția ucraineană.

Cei patru au subliniat asupra necesității stabilirii unor condiții adecvate pentru ca observatorii OSCE să-și poată desfășura activitatea în Donbas.

Kremlinul a confirmat prin serviciul de presă, citat de agenția rusă Tass, că Putin a discutat la telefon cu cei trei lideri despre „implementarea măsurilor complexe privind soluționarea pașnică” a conflictului din Ucraina.

„Un accent special s-a pus asupra necesității respectării stricte a armistițiului de către ambele părți aflate în conflict și începerii retragerii armamentului greu” de pe linia frontului, potrivit Kremlinului.

De asemenea, cei patru lideri au căzut de acord asupra „parametrilor viitoarelor eforturi comune în contextul promovării implementării Acordurilor de la Minsk”, a adăugat serviciul de presă.

Ei au negociat armistițiul joi la Minsk, când au semnat o înțelegere vizând să soluționeze pe termen lung conflictul din estul Ucrainei. Documentul final, include, între altele, crearea unei zone de militarizate pe linia de front, prin retragerea armamentului greu, și o serie de măsuri cu caracter politic.

Un acord similar a fost semnat în septembrie, tot la Minsk, dar confurntările armate au continuat și s-au intensificat de la începutul anului.

Pe de altă parte, „republica populară” de la Donețk (DPR) a îndemnat dumincă seara Kievul să respecte armistițiul, promițând că va face același lucru.

„În noaptea (de sâmbătă spre duminică), situația din DPR a fost calmă pentru prima dată după mai multe luni”, a declarat Eduard Barurin, un purtător de cuvânt al „ministerului apărării” DPR.

Însă situația a fost tensionată, a subliniat liderul separatist prorus. „Armistițiul nu a intrat în vigoare la ora convenită”, a adăugat el, acuzând „trupele ucrainene blocate în Debalțeve (că) încearcă să spargă încercuirea”.

„Pozițiile noastre, mai ales la Logvinovo, au fost bombardate din oraș toată noaptea”, a mai spus Basurin.

Armistițiul între trupele ucrainene și ale separatiștilor proruși în regiunea Donbas a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente