vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăReligiePreasfințitul Părinte Timotei a sfințit capela mortuară a parohiei Gherța Mare

Preasfințitul Părinte Timotei a sfințit capela mortuară a parohiei Gherța Mare

În după-amiaza zilei de vineri, 18 martie 2022, cu începere de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat pentru prima dată în mijlocul credincioșilor Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Gherța Mare, Protopopiatul Oaș.

Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat capela mortuară pe care bunii credincioși harnici și darnici ai acestei parohii au înălțat-o spre pomenirea înaintașilor lor, primind hramul „Învierea lui Lazăr”.

Ne aflăm aici pentru prima dată în calitate de arhiereu, cler și popor, dar niciodată nu am fost prezent la un eveniment duhovnicesc în parohia dumneavoastră. Așa a rânduit Dumnezeu, să ajungem în această zi, să binecuvântăm și să sfințim această frumoasă capelă, încununând astfel rodul dragostei față de moșii și strămoșii acestei parohii, și pe care fiecare dintre dumneavoastră îi poartă în memoriile și în inimile tuturor”, a explicat Preasfinția Sa.

După oficierea slujbei binecuvântării capelei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor amintim pe Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Protos. Cleopa Sarca, starețul Mănăstirii Portărița, Pr. Florin Tinca, parohul credincioșilor, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Radu Ioan Anton, slujitor la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Între credincioşii prezenți la acest eveniment s-a aflat domnul Radu Tiberiu Roca, prefectul județului Satu Mare, domnul Ioan Irime, primarul comunei Turț, domnul deputat Adrian Cozma, alături de alte oficialități locale.

În aceste vremuri tulburi, prin adresarea unui cuvânt liniștitor și plin de pace avem posibilitatea de a însenina viața aproapelui nostru și putem produce o bucurie în sufletul acestuia. Este necesar ca în această perioadă de post, meditație și rugăciune să avem o stare interioară duhovnicească aparte și să ne facem o introspecție și cercetare a sufletelor noastre. Tot ceea ce facem noi trebuie să fie prin darul și mila lui Dumnezeu”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

După Sfânta Liturghie, în semn de prețuire pentru activitățile edilitar-gospodarești desfășurate în cadrul parohiei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a conferit părintelui paroh Ordinul Omagial „Preot Nicolae Gherman”.

Domnului primar al comunei Turț, Ioan Irime, i-a fost conferită Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru sprijinul și implicarea oferită în construcția capelei mortuare.

Distincția „Gramata Episcopală” a fost conferită domnului epitrop Vasile Feier împreună cu Consiliul Parohial (mandatul 2018-2022), domnului Ioan Marița dimpreună cu Consiliul Parohial (mandatul 2022-2026) precum și membrilor adunării parohiale.

La final, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența în mijlocul credincioșilor și, în semn de mulțumire, recunoștință și prețuire, a dăruit ierarhului o icoană cu Maica Domnului și un coș cu flori.

Sursa text & foto: pagina de Facebook Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente