vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusPrefectul are în vedere soluționarea problemei calității apei furnizată în orașul Negrești-Oaș

Prefectul are în vedere soluționarea problemei calității apei furnizată în orașul Negrești-Oaș

Din dispozitia prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram luni, 11 august 2014, de la ora 10,00 la sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc o ședință de lucru pentru soluționarea problemei calității apei furnizată în orașul Negrești-Oaș. Ședința a fost condusă de subprefectul Altfatter Tamas. Au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, managerul public al județului Satu Mare, Nicolae Bura, reprezentanți ai Instituției Prefectului, SC Apaserv, Sistemului de Gospodărire a Apelelor Române (SGA) Satu Mare, Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu(CJ-GNM), Direcției de Sănătate Publică(DSP), Inspecției Silvice și de Vânătoare(ISV) Satu Mare, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă și apă uzată în județul Satu Mare, Ocolului Silvic Negrești-Oaș, Ocolului Silvic Ciumești, Primăriei Certeze.
În cadrul ședinței, primarul orașului Negrești-Oaș a arătat că în ultima perioadă de timp locuitorii orașului se confruntă cu o situație deloc plăcută, și anume faptul că zilnic li se furnizează apă potabilă cu un grad ridicat de turbiditate. După o discuție în care fiecare instituție și-a prezentat punctul de vedere, subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas a propus deplasarea în teren, la priza de captare a apei de pe râul Valea Rea (Huta Certeze), locație principală de alimentare cu apă orașului Negrești-Oaș, precum și în amonte la două puncte (priza de captare și evacuare) ale microhidrocentralei care funcționează pe acest râu.
Conform celor declarate de reprezentanții SC Apaserv, funcționarea intermitentă a centralei electrice cât și exploatarea forestieră fără respectarea prevederilor Codului Silvic sunt cauzele principale ale depășirii indicatorului de turbiditate a apei furnizate în sistem centralizat în Negrești-Oaș, pe lângă vechimea de peste 40 de ani a Uzinei de tratare a apei. Potrivit specialiștilor din cadrul DSP, apa furnizată cetățenilor se încadrează în limitele legale în ceea ce privește indicatorii de calitate microbiologici.
În urma evaluării situației la fața locului, subprefectul Altfatter Tamas a dispus luarea unor măsuri imediate: monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate a apei, atât la priza de captare cât și la intrarea în uzina de apă, respectiv la robinetele negreștenilor, respectiv constituirea unei comisii mixte pentru verificarea respectării condițiilor de funcționare și exploatare impuse prin actele de reglementare(la microhidrocentrală și la exploatările forestiere din zonă).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente