marți, mai 28, 2024
AcasăLocalePrefectul solicită respectarea legii în atribuirea pășunilor de pe raza județului Satu...

Prefectul solicită respectarea legii în atribuirea pășunilor de pe raza județului Satu Mare

pasuniCu ocazia audiențelor sau în cadrul întâlnirilor cu cetățenii, prefectul Eugeniu Avram a fost sesizat în legătură cu unele situații ce se înregistrează pe raza județului Satu Mare în care pășunile ar fi fost atribuite în mod abuziv sau discriminatoriu unor asociații de crescători de animale în detrimentul altor asociații ce dețin ori mai multe animale. De asemenea au fost sesizate și situații în care crescătorii de animale nu au fost acceptați din diverse motive, uneori din motive personale, în asociația care administrează pășunea din localitatea respectivă, astfel neavând posibilitatea ca animalele acelor cetățeni să poată ieși la pășunat.

Pentru a vedea care este situația și cum se pot elimina aspectele negative, unele generând conflicte între oameni, prefectul Eugeniu Avram i-a invitat la o întâlnire, în data de 20 mai, pe directorii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Satu Mare, Ioan Cioltean respectiv Gabriel Leș. Din discuțiile purtate au fost evidențiate unele aspecte care vor fi verificate de cele două instituții cu privire la respectarea normelor legale privind atribuirea suprafețelor de pășune de către autoritățile locale precum și modul de administrare a subvențiilor primite pentru respectivele suprafețe de pășuni.

Din datele existente, la nivelul județului Satu Mare suprafața totală de pășuni este de 50.113 hectare și 27.708 hectare de fânețe. Există numeroase comune unde față de suprafața înregistrată și cea efectiv utilizată pentru pășunat sunt mari diferențe în sensul că nu sunt utilizate. Prefectul a cerut să se facă un inventar la nivelul fiecarei unități administrativ- teritoriale cu suprafațele de pășuni înegistrate și cele folosite de asociațiile de crescători de animale respectiv să se vadă acolo unde nu sunt utilizate pășunile dacă au fost sau nu depuse cereri pentru atribuirea lor conform legislației în vigoare.

Prefectul Eugeniu Avram solicită autorităților locale să manifeste transparență și obiectivitate în gestionarea pășunilor, exprimându-și convingerea că prin eliminarea arendei ca formă de atribuire a pășunilor și obligativitatea concesionării sau închirierii, doar prin licitație, să se elimine cazurile de subiectivism în ceea ce privește atribuirea acelor suprafețe către asociațiile crescătorilor de animale din județ.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente