Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, Despărțământul Carei, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a organizat azi, 4 noiembrie 2014, ora 16,00,la sediul Muzeului de Artă,premierea concursului de creație literară și plastică„Comorile României – măreție și putere”,inițiat ca urmare a vizitei expoziției Aurul și argintul antic al României, de către elevi din instituții de învățământ din județ.
In deschiderea Festivitatii de premiere au rostit alocutiuni Liviu Marta -directorul Muzeului Judetean Satu Mare,Alexandru Bădescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României si Daniela Ciută,presedinta Despărțământului Astra Carei.
Vorbitorii au scos în evidență importanța prezenței acestei expoziții în județul Satu Mare precum si faptul că numeroși elevi au avut posibilitatea de a admira pe viu obiecte din Tezaurul antic al țării noastre.
Concursul s-a desfășurat pe secțiuni. Toți elevii participanți au primit diplome de participare și cărți, iar cei premiați, câte un set de cărți oferit cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare si al Muzeului Județean. Premiile în bani pentru primele locuri au fost oferite de Despărțământul Astra Carei
De asemenea, col(r) Voicu Sichet, reprezentant al revistei “Eroii neamului”, a dăruit premianților câte un număr al revistei.
Ocupanții locului I de la fiecare secțiune au dat citire lucrarilor cu care au participat la concurs si au obținut, pe lângă celelalte premii, un album de colecție al expoziției. Nu au fost uitați nici profesorii coordonatori Gabriela Silaghi de la Colegiul Național “Doamna Stanca” Satu Mare, Liliana Sorian și Alina Iacobuț de la Liceul Teoretic Carei, Valentin Sorian de la Colegiul Tehnic “SimionBărnuțiu” Carei,care de asemenea au fost apreciați cu Diplome.
Premiul I: Șimonca Giorgiana – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei
secțiunea POEZIE :
Premiul I: Tămaș Florin – clasa a XI-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul II: Gabor Tania Lorena – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul III: Bodan Anamaria – clasa a XI-a – Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare
secțiunea ESEU:
GIMNAZIU
Premiul I: Iacobuț Mihai Casian – clasa a V-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul II: Duțescu Darius Iustin – clasa a VII-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul III: Gabor Vlad – clasa a V-a – Liceul Teoretic Carei
LICEU
Premiul I: Mihaly Roxana – clasa a X-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul II: Rekeșan Diana – clasa a IX-a – Liceul Teoretic Carei
Premiul III: Sas Cătălina – clasa a XI-a – Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare
Aurul și argintul antic al României
Aurul și argintul sunt două metale prețioase care au fascinat dintotdeauna omul. O dovadă în acest sens o constituie și mulțimea expresiilor care cuprind aceste metale: ,,a avea gură de aur’’, ,,sete de aur’’, ,,a da tot aurul din lume’’etc.
Chiar și Eminescu numește idealul, sensul vieții ca un vis de aur: ,,Al vieții vis de aur ca un fulger, ca o clipă-i.’’ Aurul sugerează bogăția, strălucirea dar și înțelepciunea. Tocmai de aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost binecuvântat cu acest titlu fiindcă a rămas în conștiința generațiilor care i-au urmat ca un remarcabil teolog, un neîntrecut predicator, neegalat în exegeza Sfintei Scripturi, un mare învațător al lumii creștine.
Țara noastră, care era vestită încă de pe vremea dacilor și a romanilor pentru bogățiile subsolului, în special în aur, a atras mulți cuceritori. Descoperirile arheologice sunt o dovadă elocventă că aceste bogății au fost prelucrate și transformate în inestimabile obiecte de artă. Stă mărturie întreg Tezaurul Național al României – podoabele, armele, monedele, vasele, accesoriile vestimentare și funerare ale înaintașilor noștri. De-a lungul istoriei noastre ca popor, cunoaștem momente în care domnitorii români au plătit libertatea și independența cu biruri în aur.
Versurile ,,Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă’’ evidențiază drama moților care trăiau în locurile cele mai bogate în aur ale țării noastre, muncind din greu, însă fără a trăi bucuria de a se folosi de aceste minunate bogății.
Cunoașterea istoriei acestor frumoase obiecte realizate din metale prețioase mi-a trezit curiozitatea și dorința de a le vedea, mai cu seamă că au fost aduse chiar la Satu Mare.
Mărturisesc că am intrat în Muzeul de Artă Satu Mare cu pioșenie, ca-ntr-o Catedrală, simțindu-mă precum într-un lăcaș de cultură și civilizație antică.
M-au impresionat în mod deosebit podoabele. Măiestria, migala, grația, arta cu care erau realizate podoabele de către meșteșugarii antici, m-au făcut să mă întreb oare contemporanii noștri s-ar putea ridica la înălțimea lor? Ar putea atinge perfecțiunea străvechilor meșteri făurari?
Motivele alese și sculptate cu multă migală în creațiile lor m-au fascinat de-a dreptul.
La ieșirea din sălile unde am putut admira din vitrine Tezaurul României,nu am fost doar impresionată, ci și mândră de trecutul meu, de înaintașii mei, de frumusețile create de ei.
Va rămâne veșnic o amintire de neprețuit nu doar pentru mine, ci cred că pentru toți cei care au avut curiozitatea de a vizita acestă expoziție cu o atât de mare încărcătură și importanță istorică.
Roxana Mihaly
Comentariile sunt închise.