Acasă Locale Nationale Premierul Cioloș merge la Bruxelles

Premierul Cioloș merge la Bruxelles

ciolos_in_berlin_ernaehrungsausschuss_fffoto__2310_dsc_6493

Premierul Dacian Cioloș participă, joi și vineri, la Bruxelles, la Consiliul European, principalele teme înscrise pe agendă fiind gestionarea fenomenului migrației și acțiunea la nivelul Uniunii Europene și la nivelul statelor membre pentru combaterea terorismului, după evenimentele de la Paris.

Joi premierul va avea o întrevedere cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al U.E. pentru afaceri externe și politică de securitate, la ora 16:00 urmând să aibă un schimb de opinii cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, iar la ora 16:45 va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului European. Ziua se va încheia cu o participare la dineul de lucru organizat pentru șefii de stat și de guvern.

Vineri primul-ministru se va întâlni, la 8:45, cu Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, urmând să participe apoi la a doua sesiune de lucru a Consiliului European, care va începe la ora 10:00.

Dacian Cioloș se va duce și la spitalul militar “Reine Astrid Bruxelles”, unde îi va vizita pe răniții din clubul Colectiv internați acolo.

Mandatul premierului Dacian Cioloș la Consiliul European a fost avizat favorabil de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului săptămâna trecută.

Șeful Guvernului a precizat, în cadrul audierii, că principalul subiect pe agenda Consiliului este migrația, o problemă „sensibilă”, care reprezintă un test pentru Uniunea Europeană, sub aspectul solidarității de care trebuie să dea dovadă statele membre. El a declarat că România își menține rezerva față de un mecanism permanent de relocare a migranților, fiind nevoie de tratarea cauzelor acestui fenomen.

În contextul discuțiilor despre migrație, la reuniunea de la Bruxelles va fi abordată inclusiv situația din Siria.

Cât privește combaterea terorismului, România susține implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru garantarea securității interne, menținându-se, totodată, principiul libertății de circulație în interiorul Uniunii.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relația cu Federația Rusă și situația din estul Ucrainei.

Alte subiecte de pe agendă se referă la Uniunea Economică și Monetară și piața unică, România, ca stat care dorește să adere la zona euro, susținând consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile țărilor care vor să adopte moneda unică.

Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obținut în cadrul celei de-a celei de-a 21-a
Conferințe a Părților (COP 21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfășurată recent la Paris.

Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenția participanților la Consiliul European din 17-18 decembrie. Primul-ministru Dacian Cioloș consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziție exprimată, de altfel, și cu prilejul întrevederii pe care a avut-o în data de 9 decembrie, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente