sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MarePreșcolarii sunt obligați să facă analize la început de an

Preșcolarii sunt obligați să facă analize la început de an

La începerea anului școlar, conform ordinului Ministerului Sănătății, se cer niște analize de laborator copiilor care urmează să meargă la grădiniță. Este vorba de exsudat faringian (pentru bacteria Streptococ de grup A) și examen coproparazitologic (pentru ouă de paraziți: viermi Ascaris, Oxiur etc. și lamblii). Testarea urmărește depistarea acelor copii aparent sănătoși care poartă anumite infecții sau infestații în corp, fără să se îmbolnăvească, fără să prezinte semne de boală, dar care pot transmite mai departe infecțiile, cu riscul de a-și îmbolnăvi colegii.

Intrarea în colectivitatea de copii este o schimbare utilă în viața copilului dar care îl solicită din toate punctele de vedere, atât psihic cât și fizic. Copiii au imunitatea fragedă, și capacitatea de apărare a majorității copiilor încă nu este suficient de dezvoltată ca să facă față unei infecții cu microorganismele și paraziții sus-amintiți. Pentru protecția acestor copii este necesară trierea tuturor copiilor, depistarea purtătorilor sănătoși și tratarea lor ca să nu mai reprezinte surse de infecție pentru ceilalți.

Toată lumea înțelege că nu poate duce un copil bolnav cu o boală infecțioasă la grădiniță – dar trebuie să înțelegeți că și purtătorii de infecție sănătoși înseamnă același pericol de infecție pentru ceilalți.

Anii trecuți, analizele de laborator pentru copiii care merg la grădiniță au fost gratuite. Această gratuitate se considera de fapt a fi un bonus. Este drept că toți copiii au dreptul la asistență medicală gratuită în sectorul sanitar de stat, dar în cazul analizelor pentru grădiniță nu este vorba de copii bolnavi, suferinzi, ci despre pregătirea lor, să atingă niște norme biologice reprezentând condiția de a intra în colectivitate – tot așa, cum se solicită niște obiecte de uz didactic și personal. Anul acesta, modalitatea de distribuire a fondurilor nu permite acoperirea cheltuielilor acestor analize, ele se plătesc de către părinți. Nimeni nu se bucură, dar gândiți-vă că este o investiție spre binele copiilor și nicidecum bani aruncați degeaba.

1 COMENTARIU

  1. Parerea mea este ca aceste analize sunt utile, deoarece ne previn in ce situatie se afla copilul,iar parintii nu vor fi nevoiti sa isi dea copiii la gradinita riscand sa se intoarca cu anumite boli…

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente