miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePreședintele Băsescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria funcționarilor publici

Președintele Băsescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria funcționarilor publici

Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de aprobare a Ordonanței 2/2004, potrivit căreia medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia, după ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita să se revină asupra acestei decizii.

Președintele a promulgat această lege după ce, în luna iulie, a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului.

Potrivit cererii de reexaminare, articolul criticat de șeful statului prevedea că, „având în vedere natura profesiei de medic și obligațiile fundamentale ale medicului față de pacientul său, medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia”.

Președintele Băsescu a arătat, în cererea de reexaminare, că, prin această modificare, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracțiunile la care subiectul activ este un funcționar public, în sensul legii penale”.

„Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilați în categoria funcționarilor publici în sensul legii penale care consideră funcționar public «orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public»”, preciza șeful statului în cererea de reexaminare.

Reîntoarsă în Parlament, senatorii au respins, în 21 septembrie, cererea de reexaminare prin care președinteleTraian Băsescu a solicitat Parlamentului să se revină asupra acestei decizii, argumentând că profesia de medic este „liberală prin excelență”.

„Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcționar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relație autentică cu pacientul. Independența profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalați cu funcționari publici”, au stabilit senatorii din Comisia de săntate, în raportul înaintat plenului.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au menționat totodată că, din 2008 până în prezent, au părăsit România aproximativ 15.000 de medici.

„Doar în primele șase luni ale acestui an, numărul medicilor plecați a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât și pe specialități. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migrației”, se concluziona în raportul Comisiei de sănătate.

Camera Deputaților a respins, în 30 septembrie, în calitate de for decizional, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 2/2014.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente