Acasă Locale Nationale Președintele Iohannis, primele consultări cu partidele parlamentare din mandatul său

Președintele Iohannis, primele consultări cu partidele parlamentare din mandatul său

Președintele Klaus Iohannis va avea, luni, primele consultări cu partidele parlamentare, din mandatul său, scopul acestor discuții fiind încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale.

Este prima întâlnire a șefului statului cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la depunerea jurământului, în plenul celor două Camere.

Klaus Iohannis a avut, în primele săptămâni de la preluarea mandatului, discuții cu mai mulți reprezentanți ai Executivului, pe domeniile pe care le gestionează, potrivit prevederilor constituționale.

Astfel, șeful statului s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta dar și cu miniștrii Gabriel Oprea, Bogdan Aurescu, Mircea Dușa și Eugen Teodorovici.

Iohannis a discutat cu reprezentanții Executivului despre situația execuției bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 și perspectivele pentru următorii doi ani, dar și stadiul atragerii de fonduri europene, precum și modalitățile de îmbunătățire a absorbției acestor fonduri.

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce președintele Iohannis a anunțat că una dintre prioritățile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluții pentru creșterea bugetului Apărării.

”Voi declanșa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunța Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului șef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât și de la Opoziție, să își asume clar menținerea acestui minim obiectiv pentru cel puțin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce privește pregătirea și programele de înzestrare”, mai spunea șeful statului.

La o zi după acest anunț, președintele transmitea invitația oficială, partidelor parlamentare, pentru a participa la consultări, la Palatul Cotroceni, Adminsitrația Prezidențială precizând că pe agenda discuțiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit programului consultărilor, șefului statului va discuta, luni, mai întâi cu delegația PSD, între 10.00 și 10.30. De la 10.45 la 11.15 vor intra la consultări reprezentanții Partidului Național Liberal.

Între 11.30 și 12.00 președintele Iohannis va discuta cu Uniunea Națională pentru Progresul României, iar între 12.15 și 12.45 cu reprezentanții Partidului Conservator.

De la 13.00 la 13.30 este programată discuția cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minorităților naționale, urmând ca în finalul consultărilor, de la 14.30 la 15.00 să intre la discuții reprezentanții Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

Delegația PSD care va merge luni la consultările de la Cotroceni, cu șeful statului, va fi compusă din Victor Ponta, Mircea Dușa și Darius Vâlcov, au precizat pentru MEDIAFAX, surse social-democrate. Sursele citate au mai arătat că PSD nu va propune să fie discutate și alte teme decât cele anunțate.

De asemenea, aceleași surse au precizat că liderii PSD vor face declarații la Cotroceni, după discuțiile cu Iohannis.

PNL a anunțat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că delegația PNL este alcătuită din co-președintele PNL Alina Gorghiu, prim-vicepreședinții PNL Anca Boagiu, Cătălin Predoiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman și secretarul general al PNL, Marian Petrache.

Delegația PC care va merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis va fi compusă din Daniel Constantin, președinte, Vasile Nistor, președinte executiv, Cristian Popescu Piedone, primvicepreședinte, au precizat pentru MEDIAFAX, surse din PC.

Din delegație vor mai face parte și Damian Florea, secretar general și vicepreședinții PC Bogdan Ciucă și Eugen Durbacă.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că delegația Uniunii care va participa la consultările de luni, de la Cotroceni, va fi formată din patru persoane și va semna acordul politic pentru asigurarea unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.

Întrebat ce mandat va avea delegația UDMR la consultările de luni de la Palatul Cotroceni, Kelemen Hunor a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, așa cum s-a stabilit la ultimul summit NATO, și România va avea obligația de a crește cheltuielile bugetare pentru Apărare.

Kelemen Hunor a menționat că delegația UDMR va ridica și alte probleme în cadrul consultărilor de la Cotroceni, pe care nu le poate face, însă, publice.

Delegația grupului parlamentar al minorităților care va participa la consultările cu președintele Iohannis va fi formată din 6 deputați, între care Varujan Pambuccian și Nicolae Păun. Din delegație vor mai face parte Gabriel Zsopol, Niculae Mircovici, Aurel Vainer și Adrian Merka.

Delegația Uniunii pentru Progresul României (UNPR) va fi condusă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente