duminică, februarie 25, 2024
AcasăLocalePreședintele Traian Băsescu a participat la “Sâmbra Oilor”

Președintele Traian Băsescu a participat la “Sâmbra Oilor”

Cea de-a 57-a ediție a sărbătorii oşenești „Sâmbra Oilor“ s-a desfăşurat duminică, 12 mai pe dealul de la Huta Certeze. După preconizările organizatorilor, au participat un număr de aproximativ 8.000 de persoane.

Primirea invitaţilor s-a făcut de la ora 10.45, pe platoul de la Huta Certeze. Deschiderea oficială a ”Sâmbrei Oilor” a avut loc începând cu ora 11.00, în prezența numeroaselor oficialităţi prezente, printre care președintele PDL, Vasile Blaga, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, deputata PDL Andreea Paul, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, viceprimarul Marcela Papici, prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, primarul comunei Huta Certeze, Ioan Ciocan. Invitatul cel mai important al sărbătorii a fost președintele României, Traian Băsescu, care a ajuns la Huta Certeze în jurul orei 13.00. A fost foarte bine primit de cei prezenți, a făcut o baie de mulțime și a stat de vorbă cu oamenii, arătându-se încântat de frumusețea tradițiilor din partea Sătmarului.

După alocuțiunile de deschidere, pe scenă au evoluat interpreţi şi ansambluri folclorice din judeţ. Spectacolul folcloric mult-așteptat s-a desfășurat între orele 11.00-17.00. În deschiderea festivalului au evoluat ansamblurile “Ţara Oaşului” din Bixad, “Oaşul” din Negreşti, “Sânzâienele” din Negreşti-Oaș, “Măgura” din Târşolț, “Izvoraşul” al Casei de Cultură Buziaş, Ansamblul folkloric ”Oaşul” şi Maria Tripon, Petrică Mureşan, Ansamblul folcloric “Măgura” şi Maria Petca, Nicu Pop, Ansamblul folcloric “Ţara Oaşului” din Bixad, Man Irina și Ansamblul folcloric “Ceatăra” din Carei, Ansamblul folcloric “Oşencuţa” din Călineşti şi Adriana Ciula, Ansamblul din Batarci şi Maria Hosu, Mihai Papariga, Ansamblul din Turț, Ansamblul din Tarna Mare, Ansamblul “Cununiţa”, Leontina Dorca și Ancuţa Anghel.

DSC_0559

DSC_0573

DSC_0596

DSC_0615

DSC_0621

DSC_0623

DSC_0624

DSC_0682 DSC_0716

DSC_0720

Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare și mai frumoasă sărbătoare câmpenească din țară, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut. Totodată, Sâmbra Oilos promovează frumoasele tradiții ale Țării Oașului și implicit ale județului Satu Mare. Datinile străvechi ale Sâmbrei Oilor spun că înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii. După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente