vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePrimăria Carei acceptă ,,ștergerea,, Monumentului Ostașului Român de pe harta orașului,ca obiectiv...

Primăria Carei acceptă ,,ștergerea,, Monumentului Ostașului Român de pe harta orașului,ca obiectiv turistic

Supun atenției nu doar opiniei publice locale ci și instituțiilor abilitate o situație, halucinantă de-a dreptul pentru anul 2013, ce persistă în municipiul nostru de ani și ani de zile. Datorită ignorării ei până acum, situația s-a  perpetuat în timp.Harta municipiului Carei nu are mentionat ca obiectiv turistic cu caracter istoric-  Monumentul Ostașului Român! Un obiectiv inclus în înșăsi  stema orașului dar  și în lista monumentelor istorice a  Patrimoniului Național.

Informăm public pe această cale Instituția Prefectului din Județul Satu Mare, Consiliul Județean și Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Satu Mare,precum și alte instituții  abilitate a veghea la respectarea întocmai a realităților din teritoriu, că ultima editare a Hărții  a Municipiului Carei, întocmită printr-o colaborare a  Primăriei Carei cu o renumită firmă  de cartografiere, nu include nici ca “atracție turistică”( în format online)  și nici ca obiectiv turistic sau  monument existent, Monumentul Ostașului Român, creația sculptorului Gheza Vida.

Inaugurat in anul 1964, Complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m si inăltimea de 12 m.Amplasat in plin centrul municipiului,pe firul drumului DN19,e putin probabil să treacă neobservat,mai ales de către cineva care stă  în oraș mai mult timp.

Anul 2013 nu a fost de bun augur pentru  Monumentul Ostașului Român ,cea mai reprezentativă creație de for public a renumitului sculptor băimărean Gheza Vida.

După ce sfârșitul de an l-a prins  împopoțonat ca o paparudă  de către administrația locală, momentul sărbătoririi Centenarului nașterii părintelui său a dat ocazia aceleiași administrații locale să îi aducă o nouă ofensă, și anume aceea de a ridica cu doar 7 zile înainte de evenimentul la care și-au anunțat participarea înalte personalități din domeniul cultural, precum și oficialități de rang înalt, dalele din fața sa, cuprinse dealtfel în proiectul inițial din 1963 al arhitectului Anton Dâmboianu.

Pentru realizarea recentei hărti, Primăria Carei,prin primarul Kovacs Eugen,a semnat un contract de parteneriat cu  Editura Cartografica Schubert&Franzke,conducătoarea pieței de  cartografie din Europa Centrala si de Est,lucrare  din care lipsește cu desăvârșire obiectivul turistic cu caracter istoric Monumentul Ostașului Român. Incredibil, dar adevărat!

Din corespondența purtată în ultimele zile cu conducerea acestei societăți,reiese că la întocmirea hărții au fost luate  în calcul materialele puse la dispoziție de Primăria Carei, fapt subliniat în fiecare mail transmis.

,, In România realizam din 2005, marea majoritate a hartilor de orase si municipii (incl. Satu Mare, Negresti-Oas si Carei). Revenind la structura unui asemenea proiect, va informam urmatoarele:  Spatiul redactional, texte si fotografii, apartin in exclusivitate primariei, S&F neavand decat un rol consultativ, in ceea ce priveste  prezentarea grafică!,,

În încercarea de a  descifra ,,ineditul,,  situației în care un obiectiv de talia Monumentului Ostașului Român nu apare pe harta  municipiului Carei ca obiectiv turistic cu caracter istoric, am luat legătura cu ing.Sebastian Egli, șef birou urbanism din primăria Carei, desemnat de primarul Kovacs Eugen ca persoană de legătură cu firma editoare, în urma unei ședințe de anul trecut la care au fost prezente 3 persoane din conducerea firmei din Cluj precum și șefi de direcții din Primărie.

“În februarie 2013, primăria a semnat un contract de parteneriat cu Editura Cartografica Schubert&Franzke,prin care eram de acord să colaborăm la editarea unei hărți a orașului nostru. Am pus la dispoziția unui domn Pop Gavrilă o monografie a orașului, o hartă mai veche și poze cu diferite obiective. Primarul Kovacs a semnat de asemenea și o adresă  din partea noastră care să confirme acest parteneriat pentru firmele ce urmau să fie contactate ca sponsori în realizarea acestei hărți.

După demararea lucrărilor, am primit planșele pentru corectură, prin poștă. Au fost mai multe greșeli acolo. Chiar la ultima planșă sosită spre corectură dar în paralel cu o primă tranșă din harta tiparită,  apărea ca stemă a orașului cu totul altceva decât stema noastră și am solicitat refacerea totală a hărților editate până la acea dată.Apărea acolo o stemă cu 3 turle la castel și nu cu 5 cum avem noi și nu semăna defel cu ce avem noi. Noi nu am pus și nu am scos nimic de pe acele planșe, ci numai am corectat, ca de exemplu nume de străzi sau clubul elevilor care era menționat ca funcțional, deși de ani de zile clădirea e goală. Menționez de asemenea că noi nu am dat nici nume de firme din oraș”  a  afirmat  Sebastian Egli.

Harta a fost tipărită în mii și mii de exemplare care circulă în această formă.Un turist care intră în oraș și primește o asemenea hartă va fi contrariat să constate că  ce ea ce întâlnește în plimbarea sa prin oraș nu se regăsește totdeauna și pe hartă!

Ditamai Monumentul din centrul orașului,menționat în cărțile de istorie și în toate publicațiile ce fac referire la municipiul Carei,ultima brazdă de pământ eliberată în 1944, nu apare pe hartă ! Și nici clădirea Școlii  Vasile Lucaciu,un alt obiectiv cu caracter istoric,amplasată tot central,fost Liceu Vasile Lucaciu din 1919,ce are bustul patronului său spiritual amplasat chiar în față.Această unitate de învățământ a pregătit elevi ca prof.univ.Ioan Chindris,directorul Bibliotecii Academiei din Cluj, Prof.univ.dr.Ioan Condor,prof.univ.Cornel Toader,renumit chirurg,decan al Facultatii de medicină clujene,membrii ai Academiei Române precum Gheorghe Chiș,decan al Facultății de Matematică-Mecanică din Cluj intre anii 1962-1968 și apoi director al Observatorului din Cluj,renumitul istoric de talie europeană  Francisc Pall,Salvator Cupcea,unul din intemeietorii Școlii clujene de psihologie,prelați papali,dr. Szolomayer,medic la Casa Albă in anii ’70,etc.

Omiterea Monumentului Ostașului Român de pe hartă nu e singura scăpare. Pe hartă apar la capitolul obiective turistice și anumite biserici din oraș. Fiecare cult este reprezentat, numai cel Greco Catolic de rit român, nu.

Chiar dacă nu intra în atribuțiile din fișa postului persoanei sosite din Cluj ,,editarea unei  monografii,,  ; ,, Ori v-ati gandit că a căutat biserici in Registrul Comerțului!?!,, după cum afirma persoana din conducerea filialei clujene cu care am luat legătura pentru clarificări, după 5 săptămâni de străbătut orașul e păcat să nu observi care sunt obiectivele care merită vizitate iar  frumoasa biserică Sf.Andrei, o bijuterie atât ca și clădire interior-exterior cât și ca parc înconjurător.Este mereu în centrul atenției turiștilor care poposesc în  Carei dar pe hărțile realizate de Primăria Carei lipsește cu desăvârșire!La nivel de municipiu,cultul Greco-catolic de rit român este reprezentat de 3 lăcașe de cult,dintre care primăria nu a considerat oportună menționarea nici măcar a unuia.Am observat și faptul că fiecare dintre  lăcașele de cult menționate la capitolul Obiective Turistice de pe hartă,beneficiază de  un minim de descrieri legate de arhitectură sau picturile murale interioare,in timp ce la singura biserica românească ce apare pe hartă,Catedrala Ortodoxă Sf.Dumitru (denumire incompletă de altfel),putem citi “construită în stil bizantin,începând din anul 1990,catedrala poartă hramul Sfântului Mucenic Dumitru”.

Pentru Primăria Carei nu este nimic neobișnuit în a omite menționarea acestor obiective turistice importante nu numai pentru localnici ci și de interes național.Au mai fost editate hărți ale Careiului,de-a lungul timpului și toate au  ,,mici,, ….omisiuni.

Deranjează ,până la omitere, Monumetul Ostașului Român, biserica Greco Catolică de rit român ?!

Nu cu mult timp în urmă,mai exact acum un an,apărea la Carei volumul Traseul Legendelor Sătmărene,un fals istoric finanțat din bani europeni, unde de asemenea apar …omisiuni mai mult sau mai puțin întâmplătoare ale obiectivelor istorice sătmărene.

Prezent la Carei cu ocazia Centenarului Gheza Vida,acad.Marius Porumb,directorul Institutului de Arheologie din Cluj Napoca,a editat ulterior un Album dedicat lucrărilor maestrului,a cărui lansare a avut loc în Aula  Academiei Române  din București,în data de 26 iunie 2013 iar apoi la Cluj,în data de 12 septembrie. Albumul,de o înaltă ținută artistică,conține nu mai puțin de 20 de pagini dedicate  Monumentului Ostașului Român (detalii mai ales)  și va fi lansat și la Roma,în octombrie,la  Accademia di Romania din Roma,Italia.

Daniela Ciută

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente