Acasă Politica Primăriile se pot împrumuta de la Trezoreria Statului. Dobânzile sunt cuprinse...

Primăriile se pot împrumuta de la Trezoreria Statului. Dobânzile sunt cuprinse între 1% și 1,5%

Cu toate că parlamentarii români sunt în vacanță până la data de 1 septembrie a.c., Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare, continuă să fie activ și în vacanță, exact așa cum a promis.

Zilele trecute, deputatul a fost la București în interes de serviciu și în interesul cetățenilor totodată, context în care s-a reîntors acasă cu vești bune pentru primarii sătmăreni.

Potrivit liberalului Cozma, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență ( OUG) prin care primăriile se pot împrumuta de la Trezoreria Statului, dobânzile fiind de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv până la 5 ani.

”Comunitățile locale își vor putea finanța investițiile! Guvernul vine în sprijinul comunităților locale: 630 de milioane de lei, împrumut de la stat pentru primăriile din România. Executivul a aprobat ordonanța de urgență pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Prin acest mecanism de împrumut de la stat, Guvernul susține modernizarea infrastructurii prin prefinanțări și cofinanțări pentru proiecte din bani europeni.

Administrațiile locale vor putea accesa împrumuturi și pentru investiții prin programe naționale și chiar pentru finanțarea investițiilor publice locale ce ar putea duce la deblocarea multor proiecte în așteptare. OUG dă posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv până la 5 ani.

UAT-urile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, din Trezoreriei Statului, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021. Solicitările vor fi depuse la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice / administrațiile județene ale finanțelor publice pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

OUG privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului a fost solicitată în urma dezbaterilor cu structurilor asociative ale administrației publice locale” a anunțat deputatul PNL, Adrian Cozma.

„În ședința de guvern am aprobat o ordonanţă de urgență pe care am anunțat-o de ceva vreme, era blocată în avizare, am deblocat-o, prin care vom da posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să se împrumute de la Trezoreria statului.

Suma despre care vorbim este de 630 de milioane de lei. Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5% în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la trei ani și respectiv de până la cinci ani. Detaliile le veți vedea,  este o ordonanță așteptată de foarte multe dintre UAT-urile din România.”, a transmis și premierul Florin Cîțu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grup infracțional destructurat. Vindeau droguri și în zona liceelor

În cursul zilei de astăzi, în județul Satu Mare și Bihor, au fost efectuate 30 de percheziții domiciliare....

A fost răpus de Covid la cei 100 de ani

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 15761 îmbolnăviri, 14032 vindecări și 450 decese cauzate de coronavirus....

Sute de telefoane și laptopuri confiscate în Vama Peta

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, un tânăr din Suceava s-a prezentat în...

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Comentarii recente