joi, mai 30, 2024
AcasăsusPrimarul comunei Supur, Sergiu Crișan: "Am schimbat o mentalitate depășită!"

Primarul comunei Supur, Sergiu Crișan: „Am schimbat o mentalitate depășită!”

Interviu cu primarul comunei Supur, Sergiu Crișan

Inginerul Sergiu Crișan, absolvent al Politehnicii din Cluj-Napoca, se află la finalul primului mandat la conducerea primăriei uneia dintre cele mai mari comune din județul Satu Mare și, totodată, poartă de intrare în județ. În prag de mandat nou. privește încrezător spre viitor.

Rep. – Domnule primar, tocmai v-ați lansat oficial candidatura pentru un nou mandat, ocazie potrivită pentru a face un bilanț al activității administrației locale în ultimii ani. În ce situație se afla comuna când ați preluat conducerea primăriei și ce s-a schimbat de atunci?

S.C. – După administrațiile post-comuniste din ultimele decenii, am dorit să schimb o mentalitate depășită, care nu se mai plia nicicum cu nevoile cetățenilor acestei comune. Am găsit un proiect în derulare pe AFIR, pe care am reușit să îl finalizăm.
În acest mandat am accesat un proiect pe Programul ”Anghel Saligny”, în valoare de 13,6 milioane de lei, care vizează asfaltarea a 8 km de drumuri comunale.Tot referitor la asfaltare, am reușit pe parcursul acestui mandat să asfaltăm anual câte 1,5 km exclusiv din bugetul local. Am realizat, de asemenea, și trecerea iluminatului public la unul economic, cu leduri, în toate localitățile comunei Supur. Tot în această perioadă am realizat și nomenclatorul stradal, precum și întăbularea terenurilor agricole, o reală problemă la nivelul comunelor.
Am obținut, de asemenea, finanțare pentru un alt proiect care vizează construirea unei platforme pentru colectarea deșeurilor la nivel de comună.
Mare parte dintre aceste proiecte le-am realizat prin accesare de fonduri europene și dorim ca și pe viitor să profităm cât mai mult de această sursă de finanțare în realizarea altor proiecte în vederea modernizării comunei.

Rep. – Administrarea unei comune cu o suprafață atât de întinsă și cu populație numeroasă reprezintă, fără îndoială, o activitate cu multe provocări și greutăți. Care au fost problemele cele mai dificile cu care v-ați confruntat și ce soluții ați găsit pentru ele?

S.C. – Cea mai mare provocare a fost un proiect de canalizare, pe care din păcate încă nu am reusit să-l finalizăm. Suntem în faza de litigiu cu firmele implicate în executarea proiectului.
Am avut parte și de provocări nedorite, cum ar fi inundațiile din 15 mai 2021, când o parte din localitatea Hurezu Mare a fost inundată, precum și situația de care cu siguranță o bună parte dintre dumneavoastră vă amintiți: este vorba despre forajul accidental al unui puț de apă, în urma căruia au avut loc emanații de gaz, în apropierea unei stații de benzină de la intersecția de la KM 0. Mai multe zile a fost închisă circulația în aceasta zonă, însă datorită unei bune colaborări cu instituțiile statului implicate în acest eveniment nedorit, problema a fost soluționată în cel mai scurt timp posibil.

Rep. – În ce măsură ați primit sprijin de la autoritățile județene sau centrale în rezolvarea acestor probleme?

S.C. – Pe raza comunei noastre o mare parte din drumurile județene au fost reabilitate. Mai există o porțiune de 2,1 km între Supuru de Jos și Fărcășura, care este în reabilitare în momentul de față.
”Puntea de legătură”, ca să spun așa, dintre comuna Supur și Guvernul României a fost domnul deputat Adrian Cozma, care ne-a sprijinit în realizarea acestor proiecte. Îi mulțumim pentu extraordinara colaborare și îl asigurăm de toată susținerea noastră!

Rep. – Cum se desfășoară acum viața culturală și sportivă din comuna dumneavoastră, cum sprijină Primăria activitățile în care sunt implicați copiii și tinerii din comunitate?

S.C. – Am încercat să motivăm tineretul să practice diverse sporturi. Ceea ce am reușit este faptul că avem o echipă de fotbal la nivel de comună. Aș dori să subliniez succesul pe plan național și internațional la tenis de masă al unui tânăr din Supur, pe care l-am susținut și îl vom sprijini în continuare.
Primăria a susținut si a intensificat investițiile în proiectele importante pentru comunitate, în mod special pentru sistemul de învățământ. Suntem mândri de copiii comunei noastre!
Am încercat în fiecare an să investim din ce în ce mai mult în educaţia lor, am investit în şcoli, parcuri pentru copii, reabilitare clădiri, clase etc. Pentru a crea un mediu la standarde care să ofere un confort în actul educational, am organizat evenimente specifice vârstei lor, 1 Iunie, Târgul de Crăciun, dar şi evenimente culturale care să le deschidă drumul spre cunoaştere şi performanţe şcolare. S-au premiat elevii cu rezultate bune și foarte bune la olimpiade și concursuri.
Am obținut o masă caldă și sănătoasă pentru toți elevii din comună, printr-un program guvernamental.
Primăria susține performanța în educație și competitivitatea. ”Veșnicia s-a născut la sat” – spunea poetul Lucian Blaga. În privința vieții culturale, s-a început și se vrea să devină o tradiție Târgul de Crăciun, care implică toate vârstele și pregătește pentru perioada sărbătorilor. Apoi Festivalul Verii, care adună toate satele și păstrează unitatea comunei noastre. Avem cămine culturale în fiecare sat și o bibliotecă comunală. Biserica din Hurezu Mare este monument istoric datând de la 1700. Susținem dezvoltarea potențialului antreprenorial și inovator al sectoarelor culturale și creative pentru sprijinirea culturii.

Rep. – E destul de ușor de presupus că un asemenea volum de muncă nu poate fi asumat de un singur om, oricât de eficient v-ați organiza programul de la Primărie…

S.C. – Nu este ușor, volumul de muncă este într-adevăr foarte mare, dar, spre fericirea mea, am reușit împreună cu colegii din primărie să ne ocupăm de toate aceste proiecte, de diversele probleme care, inevitabil, apar zi de zi, de găsirea unor soluții cât mai eficiente și de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a dezvolta această comună și a-i mulțumi pe cetățenii ei. Le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat atît colegilor, cât și Consiliului Local pentru sprijin, încredere și susținere. Sper să avem ocazia de a continua aceste proiecte împreună și să facem tot ce e mai bun pentru cetățenii noștri.

Doamne-ajută!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente