Acasă Sanatate PRIMAVARA SI ALERGIILE

PRIMAVARA SI ALERGIILE

 

Primavara este sezonul alergiilor, mai ales pentru ca natura infloreste si polenul, unul dintre principalii alergeni, este peste tot.

Polenul de la copaci da de furca multor persoane care sufera de alergii. Oamenii au tendinta sa creada ca pomii cu flori mari, frumos mirositoare, sunt de vina pentru declansarea alergiilor, insa adevarul este ca mai degraba copacii fara flori iti fac rau. Asta pentru ca florile cad din pom si depind de insecte pentru a fi polenizate. Pe cand copacii mari precum stejarul, bradul sau rasinul sunt polenizati prin intermediul vantului, ceea ce inseamna ca polenul ajunge in aer si declanseaza alergiile de sezon.

Un alt mit cu privire la alergii este cel potrivit caruia nu poti dezvolta alergii daca nu ai avut cand erai mic. Reactiile alergice pot aparea oricand, chiar si la varsta adulta. Persoanele adulte care se muta intr-o zona cu totul noua si se expun astfel la alergeni la care nu au mai fost expuse au sanse mai mari sa dezvolte reactii alergice.

Factorii care declanseaza sau agraveaza reactiile alergice la polenul copacilor

Vantul – chiar daca in zona in care locuiesti nu exista copaci infloriti, e suficient sa bata putin vantul pentru ca polenul sa ajunga la tine si sa iti declanseze o reactie alergica.

Furtunile cu trasnete – ploile linistite sunt ideale pentru persoanele alergice intrucat curata aerul de alergeni. Ei bine, furtunile cu trasnete inrautatesc situatia intrucat particulele de polen sunt imprastiate de vantul specific acestor furtuni. Pe timpul acestor furtuni au loc cele mai multe crize de astm in randul suferinzilor de boli respiratorii.

Anumite fructe sau legume – poate suna complet aberant, insa anumite fructe sau legume pot declansa sau agrava reactiile alergice la polenul copacilor. Spre exemplu, persoanele alergice la polenul de mesteacan, vor suferi o reactie alergica in cavitatea bucala atunci cand mananca mere sau pere crude. Acest sindrom se numeste sindromul alergiei orale si apare pentru ca sistemul imunitar confunda anumite fructe si legume cu polenul la care este individul alergic. Aceasta reactie poate fi prevenita prin decojirea fructelor si legumelor inainte de consum ori prin gatirea lor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente