marți, februarie 27, 2024
AcasăLocaleProblemele in agricultura au fost luate la cunostinta de prefectul Eugeniu Avram

Problemele in agricultura au fost luate la cunostinta de prefectul Eugeniu Avram

prefectura-satu-mareAstăzi, 3 iulie prefectul Eugeniu Avram i-a convocat  pe șefii instituțiilor cu atribuții în domeniul agriculturii pentru a se pune la curent cu problemele din județ, astfel încât la conferința regională „Strategii pentru valorificarea potențialului agroalimentar al României“ ce va avea loc joi, 4 iulie, la Cluj Napoca, să poată prezenta situația reală.

Directorul Direcției Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a prezentat pe scurt principalele probleme, și anume: lipsa unei situații cadastrale complete a terenurilor agricole din județ, lipsa unui centru de ecarisare pe raza județului, dar și scăderea calității unor suprafețe de teren începând cu anul 2010, de când nu se mai acordă gratuit amendament. Potrivit acestuia, aproximativ 60% din terenurile agricole sunt acide și au nevoie de amendamente pentru o producție rentabilă, în lipsa sprijinului din partea statului agricultorii fiind nevoiți să se descurce cum pot.

Cioltean a explicat că, din păcate, la Satu Mare nu prea au prins formele asociative, dând exemplul grupului de la Halmeu care a primit sprijin de la Guvern pentru depozitarea căpșunilor într-un spațiu frigorific, proiect soldat cu un eșec din cauza faptului că producătorii de căpșuni au preferat să-și vândă recoltele direct de pe tarla.

Un alt punct sensibil îl reprezintă asigurarea culturilor. Cioltean a explicat că fermierii n-au fost în stare să-și creeze un fond mutual, limitându-se doar să ceară despăgubiri de la stat în caz de calamități.

Totodată, s-a mai discutat despre Legea pășunilor, care interzice amplasarea de panouri fotovoltaice pe astfel de terenuri. Deoarece există foarte multe solicitări în acest sens, directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a afirmat că s-ar impune o mai atentă delimitare a pășunilor adevărate și terenurilor necultivate de pășuni, dând exemplul unui astfel de proiect de la Doba, unde se intenționează crearea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 45 de ha.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente