vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleProducătorii locali susțin că nu sunt autohtoni căpșunii vânduți pe marginea drumului....

Producătorii locali susțin că nu sunt autohtoni căpșunii vânduți pe marginea drumului. Prefectura a dispus controale

De câteva zile, pe raza județului Sau Mare au început să se vândă căpșuni la marginea drumului. Comercianții spun că sunt căpșuni autohtoni, copți în solariile din județul nostru, ba chiar am întâlnit o persoană care ne-a spus că fructele sunt aduse din Oradea. Mai mulți producători sătmăreni, recunoscuți pe plan local și național, spun însă, că cei care vând căpșuni la marginea drumului și susțin că sunt autohtoni, mint clienții cu nerușinare.

Nu mă înțelegeți greșit, nu am o problemă că se vând căpșuni, am o problemă că mint spunând ca sunt românești, și eu cred că nu sunt. Cel puțin fermierii din zona mea (Halmeu) cred că abia acuma o să iasă cu fructe pe piață, cam într-o săptămână. Ideea e că multă lume știe că în Satu Mare mai găsesc căpșuni autohtoni, iar din vina acestor comercianți, lumea nu o să ne mai creadă, când, în mai-iunie, chiar o să ieșim cu fructe românești”, afirmă un fermier – producător.

Nu îmi vine a crede că sunt căpșuni de la noi. La noi în județ (Satu Mare) în solar încă sunt verzi. Dacă mergi mâine și îi întrebi(n.r. Pe comercianți), nu mai zic că sunt din Oradea, o să zică alt județ”, afirmă un alt producător local.

Căpșunii scoși la vânzare sunt frumoși, apetisanți și chiar au miros de căpșuni autentici. Și atunci ce poate face clientul ca să nu fie înșelat? Poate cere să vadă certificatul de producător, însă vânzătorul poate refuza să îl arate ori se poate scuza că l-a uitat acasă, cert este că nu e obligat să îl arate cumpărătorului, căci nu e organ de control.

O altă problemă invocată tot de producătorii autentici, e eliberarea certificatului de producător așa, fără mari probleme unor ”falși producători”.

Chiar în cursul zilei de miercuri, 13 aprilie 2022, la Primăria Satu Mare s-au prezentat mai mulți producători din localitatea Stâna, într-o acțiune de protest față de autoritățile care nu le-au eliberat certificatele de producători. În lipsa documentelor, aceștia nu pot vinde căpșuni și alte fructe pe domeniul public, pe raza municipiului Satu Mare, fără a fi amendați. Pentru aceștia, problema se va rezolva odată cu întrunirea comisiei de specialitate din cadrul Primăriei.

Vasile Matișan, contactat telefonic ne-a confirmat că la persoanele la care el a lucrat în trecut, în Halmeu, sunt căpșuni copți în sere lucru confirmat telefonic de familia respectivă. De asemenea, în Odoreu, în sera unei cunoștințe, s-au copt căpșuni, mai spune acesta.

Câștigul, miza comercianților

Toată această înselăciune este provocată de câștiguri, miza este banul până la urmă. O caserolă (500 gr) de căpșuni o poți cumpăra din supermarket la un preț estimativ de 15 – 20 de lei, pe când la marginea drumului se vinde cu 25 de lei. Câștigul făcut de comercianți în urma vânzării a câtorva kilograme de așa ziși căpșuni autohtoni, e frumușel. Prețul va mai scădea imediat ce cantitatea de fucte expuse la vânzare va crește.

Prefectura a dispus controale

L-am contactat telefonic pe dr.Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, care ne-a confirmat că Instituția Prefectului a trimis o adresă către toate primăriile din județ pentru a identifica producătorii locali care își vând produsele cu forme legale. De asemenea, în cursul zilei de miercuri și joi, prefectul a făcut demersurile necesare pentru ca autoritățile competente să verifice legalitatea celor care vând căpșunii ”autohtoni” la marginea drumului.

Având în vedere numărul mare de comercianți, și pentru a veni în sprijinul producătorilor locali și pentru siguranța aleminetară a cetățenilor, am trimis o adresă în teritoriu la primari în care am solicitat să demareze măsurile legale care se impun pentru identificarea comercianților ambulanți legali. Primarii verifică deținerea și eliberarea certificatelor de producători pentru produsele respective. De asemenea, îmi doresc amenajarea unor spații de vânzare special amenajate deoarcece deocamdată nu sunt.

Am cerut sprijinul ANAF în organizarea unor acțiuni pentru identificarea comercanților ambulanți ilegali, aflați pe principalele artere rutiere. Trebuie să venim în sprijinul producătorilor locali. Eu nu doresc să îmi depășesc competențele profesionale dar doresc sprijin din partea autorităților pentru ca acești samsari să dispară și astfel să venim în sprijinul producătorilor locali”, a declarat pentru Jurnalul de Satu Mare, prefectul dr.Radu Roca.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente