vineri, martie 29, 2024
AcasăEducatie&CulturaProfesorii Liceului Teoretic Negrești Oaș, continuă protestul în fața Inspectoratului Școlar

Profesorii Liceului Teoretic Negrești Oaș, continuă protestul în fața Inspectoratului Școlar

Joi, 2 februarie 2023, un grup de profesori de la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, în frunte cu directorul Viorel Bud, au continuat protestul în faţa Inspectoratului Şcolar – IȘJ Satu Mare faţă de decizia inspectoratului de a desfiinţa clasa a V-a, din cadrul unității.

Amintim că profesorii de la Liceul Teoretic Negreşti Oaş sunt nemulțumiți de decizia Inspectoratului de a desființa clasa a V-a începând din toamna acestui an și în acest sens au adus și mai multe arguemnte. După cum a declarat și directorul, Viorel Bud, în clasele V – VIII sunt elevi eminenți, care au obținut rezultate deosebite atât la Evaluarea Națională, cât și la olimpiadele naționale.

Totodată, profesorii și-au exprimat nemulțumirea față de comunicatul emis de IȘJ, referitor la desființarea clasei a V-a începând din toamna acestui an.

Punctul de vedere transmis de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare

Un grup de profesori de la Liceul Teoretic Negrești Oaș și-a manifestat nemulțumirea în ceea ce privește neconstituirea  clasei a V-a la nivelul acestei instituții de învățământ. În acest sens, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și cei ai Liceului Teoretic Negrești Oaș, pe 25 ianuarie 2023. Pe data de 30 ianuarie 2023, reprezentanții Liceului Teoretic Negrești Oaș au fost invitați la o discuție la sediul inspectoratului, însă aceștia au refuzat un dialog în acest, mulțumindu-se să stea în fața clădirii instituției.

În urma acestor întâlniri, vă transmitem următoarele informații:

1. În baza OME nr. 6217/2022 privind Metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023—2024, proiectul planului de școlarizare se aprobă de consiliul de administrație al inspectoratului școlar, în baza unei analize temeinice, raportate la criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic și criteriul relevanței.

2. În urma analizei efectivelor de elevi de clasa a IV-a de la nivelul orașului Negrești Oaș, numărul de elevi este de 132, iar numărul de clase aferente ar fi de 5, raportat la efectivul maxim prevăzut de lege, de 26 de elevi.

3. Numărul de clase aprobate la nivelul orașului Negrești Oaș, de Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare,pentru anul școlar 2023-2024, este de 6 clase, datorită faptului că Școala Gimnazială Nr. 1 Negrești Oaș are un număr de 68 de elevi. Prin urmare, numărul de clase aprobate este de 3 clase de a V –a, iar la Școala Gimnazială nr.3 Negrești Oaș, numărul de elevi de clasa a IV-a este  de 65, pentru care s-au aprobat 3 clase de a V-a. Prin urmare, aprobarea funcționării unei clase de a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, nu se justifică.

4. De asemenea, s-au analizat și fenomenele de migrare internă și externă. Foarte mulți elevi înscriși la unitățile de învățământ din Negrești Oaș sunt și din localitățile apropiate orașului, ceea ce generează scăderea efectivelor la aceste unități și desfășurarea procesului instructiv-educativ în regim simultan, fapt care nu este benefic pentru elevi. În plus, mulți elevi pleacă în străinătate.

5. S-a ținut cont și de alte aspecte, și anume:

– a fost depusă la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și la Ministerul Educației o sesizare din partea părinților referitoare la modul deficitar în care s-a constituit clasa a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, în anul școlar 2022-2023;

– nu există o concurență justificată, atâta timp cât opțiunile elevilor, de clasa a IV-a, sunt în număr de doar 20 de elevi  pentru Liceul Teoretic Negrești Oaș.

Reacția Consiliului Profesoral al Liceului Teoretic Negrești-Oaș la comunicatul de presă transmis de IȘJ

”Referitor la punctul 1: criteriile invocate de ISJ:
– Criteriul relevanței (în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economice – extras din Legea 1/2011) – noi considerăm că școala noastră satisface în totalitate criteriul relevanței deoarece rezultatele la EN și BAC au fost întotdeauna foarte bune, peste 90% promovabilitate, elevii noștri participă la multe concursuri școlare de unde se întorc cu rezultate bune și foarte bune. De aceea elevii aleg să urmeze învățământul gimnazial la Liceul Teoretic Negrești-Oaș, nu constrânși. Prin această decizie unii elevi au fost constrânși de către ISJ să urmeze ciclul gimnazial la celelalte două școli din localitate.
– Școala noastră, datorită numărului de elevi are un deficit în ceea ce privește asigurarea fondurilor din costul standard pe elev mult mai mic față de alte unități de învățământ (98% din unitățile din țară nu se încadrează)
– Geografic: în ceea ce privește migrația, pe bază geografică, și către gimnaziile din Municipiul Satu Mare se realizează pe o suprafață mult mai mare, decât migrația făcută către Negrești Oaș. (migrația este din tot județul)
Referitor la punctul 2 al comunicatului ISJ
– Această decizie de a acorda câte 3 clase la cele două școli gimnaziale din localitate determină imposibilitatea realizării unei concurențe loiale pe care ar fi putut s-o realizeze Liceul Teoretic Negrești-Oaș, referitor la nivelul educației elevilor. 
Școlile gimnaziale din oraș au funcționat, în general, cu două clase pe nivel, cu mici excepții, fără a fi afectate de clasa gimnazială de la LTNO. Dacă ISJ-ul ar fi decis două clase la Școala nr. 3, trei clase la nr.1 și una la LTNO sau trei la Școala nr. 3, două la nr. 1 și una la LTNO, în funcție de sălile de clasă de care dispun, astfel încât anumite clase să nu se plimbe dintr-o sală în alta în funcție de orele de sport, ar fi fost o decizie justificată și mulțumitoare pentru toți cei implicați, inclusiv pentru elevii și familiile acestora care își doreau școlarizarea la Liceul teoretic Negrești-Oaș.
Referitor la punctul 3
– Ultima parte al comunicatului spune ”aprobarea funcționării clasei a V-a la LTNO nu se justifică”. Nu ni s-au adus motive clare și pertinente referitor la această lipsă de justificare.
(”AȘA PUR ȘI SIMPLU?”)
– Ne punem și următoarele întrebări: De ce Școala Gimnazială nr. 1 a cerut doar o singură clasă cu 26 de elevi pentru clasa a VI-a a anului școlar 2023/2024, deși au două clase de a V-a cu 40 de elevi. Ce se va întâmpla cu cei 14 elevi? O să rămână repetenți sau și-au depus cerere de transfer? ISJ SM nu a știut acest lucru din moment ce a aprobat doar o clasă pentru a VI-a de anul viitor? Sau vor face o mega-clasă cu 40 de elevi? 
Referitor la punctul 4 
– Învățământul simultan de la școlile apropiate nu se datorează faptului că la Liceul Teoretic au venit 1-2 elevi dintr-o astfel de școală, ci datorită migrației românilor în alte țări, datorită condițiilor de trai oferite de stat și, nu în ultimul rând, faptului că MEN și ISJ-urile din țară nu au permis școlilor din mediul rural să funcționeze cu clase independente la numărul minim de elevi, deși legea prevede acest lucru, ci doar la un număr mediu stabilit de către MEN.
– O altă situație este faptul că elevii vin în Negrești-Oaș încă din clasa pregătitoare, nu doar când încep gimnaziul ( chiar de la grădiniță).
– Acestor elevi și familiilor acestora li se acordă dreptul de a alege unitatea de învățământ pe care să o frecventeze, în schimb celor care doresc să aleagă clasa a V-a la gimnaziul liceului nostru, nu. 
– OBSERVAȚIE:
– Unele clase de la școlile gimnaziale din localitate au un număr mare de elevi din localitățile limitrofe, unele chiar jumătate. 
– Întrebare: Liceul Teoretic Negrești-Oaș provoacă clase simultane la școlile apropiate orașului.
Referitor la punctul 5
– Dacă MEN și ISJ au primit acea sesizare la care se face referire, ar fi trebuit să înștiințeze unitatea de învățământ astfel încât să aflăm doleanțele părinților respectivi ( din informațiile pe care le avem în urma discuției de la ISJ de săptămâna trecută,- miercuri 25 ian. – ar fi vorba de o singură persoană), astfel încât să încercăm să lămurim și să remediem această situație problemă, în condiții legale.
– Datorită unei sesizări de care noi nu am avut cunoștință s-a ajuns la motivul de a hotărî, pur și simplu, desființarea clasei a V-a, după 30 de ani de funcționare, post 1989 și alți zeci de ani înainte de 1989. Constatăm că sesizarea nu a avut finalitate, eventual, finalitatea – echivalent – desființarea clasei a V-a. 
– Referitor la numărul de solicitări depuse, acestea nici nu erau obligatorii, nici celelalte colegii sau licee teoretice nu au depus astfel de tabele cu solicitări și li s-a aprobat funcționarea gimnaziului. Nici liceul nostru nu a depus aceste solicitări timp de 30 de ani. De ce acum sunt necesare? Mai mult solicitările pentru clasa a V-a trebuie să fie depuse de către părinți, după aprobarea Planului de Școlarizare într-un interval stabilit ulterior. Punem în evidență și timpul scurt în care am fost forțați de ISJ să depunem acest tabel cu solicitări. 
– Consiliul de Administrație al ISJ a avut loc la limita expirării termenului de trimitere către MEN a Planului de Școlarizare județean, fără a mai exista timp pentru contestații și negocieri cu privire la situația unității noaste, la nivel județean.
– Referitor la modul deficitar de care suntem acuzați că am constituit clasa a V-a anul trecut școlar, nu ne-au fost indicate deficiențele. Din punctul nostru de vedere totul a fost transparent și legal, respectând etapele de înscriere și de realizare a testării. Au fost 31 de elevi înscriși și acceptați 26, conform legii în vigoare. Considerăm că această afirmație este o acuzație adresată unității noaste”.
CU RESPECT, MEMBRII CONSILIULUI PROFESORAL
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente