joi, martie 28, 2024
AcasăsusPropuneri pentru modificarea bugetului propus pentru anul 2014 Inițiator: grupul de consilieri...

Propuneri pentru modificarea bugetului propus pentru anul 2014 Inițiator: grupul de consilieri UDMR

Puncte-cheie ale bugetului 2014:

După analiza bugetului propus pentru anul 2014, constatăm cu regret că nu s-a realizat o majorare semnificativă față de anii precedenți: lipsesc fondurile promise de Guvern, se înregistrează o creștere nesemnificativă față de 2013 sau 2012. Din acest motiv este deosebit de importantă cheltuirea responsabilă a banilor sătmărenilor, trebuie să vizăm necesitățile reale în defavoarea celor inutile. Propunerile noastre de modificare a bugetului inițial:

1.    Infrastructură:

  • In bugetul propus nu se detaliază lista străzilor și obiectivelor din capitolul Investiții. Considerăm un punct substanțial în buget și cerem informații precise despre acestea, până atunci propunem readucerea sumei la nivelul anului 2013: 17.000.000 lei
  • Reabilitarea clădirilor Centrului Vechi: datorită modificării in anul 2013 a legislației in domeniu, in acest an se deschide o posibilitate reală pentru reabilitarea clădirilor din Centrul Vechi al orașului: in temeiul Legii 146/2013 propunem alocarea unei sume de 200.000 lei pentru inceperea etapelor necesare a reabilitării clădirilor istorice din centru: inventariere, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, execuție. Propunem includerea activităților de reabilitare in planul multianual al Municipiului și alocarea unei sume anuale constante pentru reabilitare. Printre propunerile noastre de reabilitare sunt: fațada Hotelului Dacia (Pannonia), fațadele clădirilor din Piața Libertății, a celor de pe strada Ștefan cel Mare, etc.

Temei legal:  prevederile Legii 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, respectiv modificările aduse de Legea nr. 146 din 30 aprilie 2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor care stabilește lucrările de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, etapele, termenele și modul de finanțare a lucrărilor, obligațiile și răspunderile autorităților administrației publice locale și ale deținătorilor clădirilor, precum și sancțiunile aplicabile pentru neîndeplinirea/îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor care le revin, conform  Art. 5: “(1) Pentru elaborarea și fundamentarea programelor multianuale, autoritățile administrației publice locale au obligația luării măsurilor necesare pentru identificarea și inventarierea clădirilor prevăzute la art. 1 alin. (1), precum și a deținătorilor acestora, stabilirea zonelor de acțiune prioritară și a regulamentelor de intervenție, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Legea prevede: “Autoritățile publice locale stabilesc alocații de la bugetul local pentru finantarea cheltuielilor permise de lege”.

pentru a asigura condiții decente și potrivite pentru desfășurarea activitiății de învățământ, propunem introducerea sumei de 500.000 lei pentru reparațiile clădirii de pe strada Wolfenbüttel nr. 4-6, în cazul mutării Universității Babeș-Bolyai în această locație. Având in vedere că proiectul de reabilitare a clădirii a fost intocmită, propunem deschiderea poziției pentru reactualizarea proiectului  în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile  pentru reabilitare, suma propusă pt actualizare: 10.000 lei


  • modernizarea tuturor piețelor: in bugetul actual este inclusă doar piața de vechituri, propunem includerea fazelor de Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru modernizarea tuturor piețelor, finanțarea este posibilă prin transferul sumelor de la ADP, propunem sumele: 10.000 + 10.000 lei
  • propunem introducerea unei pozitii de Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea clădirii Colegiului National Kölcsey Ferenc,  conform actului adițional din contract: 1.000 lei

 Infrastructura de biciclete: dezvoltarea infrastructurii de biciclete trebuie să fie o prioritate pentru Municipiul Satu Mare: prin dezvoltarea rețelei de piste de biciclete se va reduce pe termen mediu și lung aglomerația rutieră a orașului, trebuie să creăm cetățenilor posibilități accesibile și sigure pentru folosirea regulată ale acestora în locul mașinilor. Totodată, este o măsură importantă în crearea posibilităților de recreație și sport pentru cetățenii de toate vârstele. In acest sens, propunem:

    • includerea in bugetul 2014 a unui studiu complex despre dezvoltarea rețelei de piste de biciclete, studiu care să cuprindă întregul oraș: inventarierea pistelor existente, identificarea punctelor și tronsoanelor problematice, soluții tehnice pentru dezvoltarea rețelei de biciclete, cu consultarea cu organizațiile civile din domeniu. Suma propusă: 100.000 lei
    • tronsonul Baritiu-Noroieni-DJ194A este inclus in buget doar cu studiu de fezabilitate, propunem includerea in bugetul 2014 a fazei de proiect tehnic: 50.000 lei  și alocarea unei sume din bugetul de investitii de 250.000 lei pentru executarea ei.

2. Transport public (Cap. 84)

Pentru anul 2014 propunem ridicarea calității transportului public printr-o strategie coerentă, orientată spre călători: îmbunătățirea condițiilor de așteptare, acces la informațiile de orar, etc. In acest sens, propunem:

  • alocarea unei sume de 300.000 lei pentru dotarea stațiilor de autobuz cu acoperiș, bănci, automate, redesenarea hărții de transport, propunem să fie executate în regim de urgență minim 10 stații de autobuz

3.  Asistență socială (Cap. 68)

Pentru asigurarea serviciilor din domeniul social, propunem suplimentarea bugetului de transferuri al SPAScu suma de 175.000 lei pentru următoarele instituții:

  • Surorile de Caritate 25.000 lei
  • Casa Sătmăreană: 150.000 lei, motivare: în proiectul prezentat in Anexa nr.8 pentru anul 2015 este prevăzută suma de 100.000 pentru SF+PT, respectiv 2.000.000 lei ptr. 2016-2017 lucrări de construcții din FEN – dacă nu ajutăm instituția să iasă din insolvență nu vor mai avea loc cele aprobate. Salvarea unității este absolut necesară deoarece bolnavii nu au altă posibilitate de tratament special, iar nerespectarea contractului internațional ar putea avea consecințe diplomatice.

4. Salubrizare (Cap. 71): 

Este absolut necesară revizuirea tuturor operațiunilor efectuate de operatorul de salubritate, eficientizarea  și optimizarea activității – ca urmare propunem reducerea sumei alocate cu 10%, suma propusă fiind 11.250.000 lei.

5. Siguranță publică: in acest an se va finaliza proiectul de supraveghere stradală începută in 2011, propunem in plus eficientizarea serviciului prin includerea următoarelor elemente:

  • Introducerea unui număr unic de urgență pentru Poliția Locală: 0261-999, ușor de memorat pentru toți locuitorii orașului costuri anuale: 10.000 lei pentru 2014. De asemenea considerăm importantă înregistrarea convorbirilor și pe această linie telefonică.
  • Localizarea și supravegherea agenților Poliției Locale prin GPS este de asemenea o soluție  eficientă: la primirea apelului, dispeceratul poate localiza unitatea care ajunge cel mai rapid la problema solicitată, se va reduce timpul de răspuns al instituției. Cealaltă utilitate este posibilitatea de evaluare a agenților: se pot verifica trasee, se poate calcula consumul automobilelor și scuterelor, se va îmbunătăți calitatea serviciilor Poliției Locale. Costurile implementării sistemului GPS evaluăm la suma de 25.000 RON cu TVA inclus.

6. Cultură, recreere, sport (Cap 67)

In spiritul multiculturalității și cu scopul de a oferi cetățenilor orașului un program cultural diversificat, propunem alocarea unei sume de 65.000 lei pentru Fundația Identitas, conform cererii depuse comisiei. Din această sumă se vor realiza o serie de activități culturale ce vor contribui la diversitatea culturală a Municipiului:

  • Editare cărți: seria de autori sătmăreni – teme sătmărene
  • Programe de cercetare etno-culturale cu tematică privind diversitate culturală, multiculturalitate, evoluții demografice, studii sociale și culturale.
  • Programe culturale și educaționale, comemorări istorice și evenimente culturale
  • Grupuri de cenaclu literar, grupuri de dansuri populare, grupuri de teatru, etc

In acest an se împlinesc 45 de ani de la fondarea secției române al Teatrului de Nord: propunem alocarea unei sume de 25.000 lei pentru marcarea acestui eveniment important.

Clubul Sportiv Municipal:

  • Cerem reducerea cheltuielilor pentru Clubul Sportiv Municipal: in 2013 s-a făcut reducere doar la nivelul declarațiilor de presă, la finalul anului s-a ajuns la sumele din anii precedenți doar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul anterior. In acest an dorim să alocăm un  buget intemeiat, fără bilete de avion de 5500 de lei și alte cheltuieli nejustificate. Există o diferență nejustificată între sumele din documentele primite, așteptăm clarificarea acestora.
  • Pe lângă CSM și Olimpia, considerăm important sprijinirea financiară a altor entități și ramuri sportive: din excedentul creat la CSM propunem alocarea sumei de 100.000 lei pentru Asociația Județeană de Fotbal și 50.000 lei pentru Clubul Sportiv Unio care aduce rezultate sportive importante pentru Municipiul Satu Mare.

7. Capitolul “Dotări”:

  • Considerăm că nu este o prioritate și nu are fundamentare economică achiziționarea unui patinoar de 100.000 de euro nici a locomotivei de 35.000 de euro, propunem scoaterea acestor poziții din capitolul respectiv, se pot identifica alte priorități pentru cheltuirea sumei de 595.000 lei
  • Totodată, cerem explicații despre necesitatea achiziționării următoarelor elemente: achiziție a 4 automobile,
  • Propunem achizioționarea a cel puțin 3 sisteme cu barieră și acces pe bază de cartelă pentru reglementarea parcării in centrul orașului: suma propusă 30.000 lei
  • In bugetul propus se alocă o sumă consistentă pentru achiziționarea de mobilier urban – dorim să fie explicitate ce anume se dorește și unde vor fi amplasate aceste elemente

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente