sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăEducatie&CulturaProzatorul ucrainean Ivan Fedco a fost comemorat la Satu Mare

Prozatorul ucrainean Ivan Fedco a fost comemorat la Satu Mare

În organizarea C.J.C.P.C.T. Satu Mare și a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, joi, 20 aprilie 2023, a avut loc comemorarea prozatorului ucrainean Ivan Fedco, de la a cărui naștere s-au împlinit 85 de ani. Manifestările au debutat la placa memorială dedicată marelui prozator ucrainean, care este amplasată pe frontispiciul Casei Corpului Didactic Satu Mare.

Scriitorul a fost evocat de către Liuba Horvat, secretar general UUR, președintele filialei sătmărene. A urmat apoi o prezentare a vieții și operei lui Ivan Fedco, care a avut loc la Centrul de Creație. Scriitorul ucrainean Mihai Traista, din București, a evocat figura scriitorului, evidențiind liniile de forță ale creației sale, Ivan Fedco fiind considerat unul din făuritorii literaturii ucrainene moderne din România.

Cuvinte emoționante au fost rostite de către fiica scriitorului, Violeta Morar, care l-a prezentat din perspectiva familiei, ca fiind un tată iubitor și soț exemplar. Au mai luat cuvântul: Robert Laszlo, Felician Pop și nepoata scriitorului, poeta Iris Adina Morar.

În cadrul manifestării și-au dat concursul Ansamblul folcloric ,,Peremoha – Victoria” – al filialei U.U.R. București, care a interpretat câteva cântece ucrainene, precum și grupul folck „Brumariada”. Manifestarea s-a încheiat printr-un pelerinaj la mormântul scriitorului aflat în cimitirul de pe strada Rodnei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente