Acasă Locale Nationale Punctele fierbinți ale negocierilor pentru Guvernul Ponta 4: Ministerul Finanțelor și numărul...

Punctele fierbinți ale negocierilor pentru Guvernul Ponta 4: Ministerul Finanțelor și numărul de vicepremieri

Negocierile privind viitoarea structură a Guvernului Ponta 4 sunt, la această oră, în plină desfășurare, printre punctele fierbinți numărându-se preluarea Ministerului de Finanțe, dar și numărul de vicepremieri, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.

Liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu ar fi ridicat, în cadrul negocierilor pentru formarea viitorul Cabinet, solicitări privind ministere cu profil economic. Tăriceanu i-ar fi transmis lui Ponta că PLR vrea ministerele Economiei și Finanțelor, care au profil economic, dar și SGG, pentru care s-ar pregăti Radu Stroe. Totodată, Tăriceanu s-ar fi arătat interesat chiar și de Ministerul Culturii, vacantat de UDMR, dar și de cel al Educației, în condițiile în care actualul ministru Remus Pricopie nu s-ar mai regăsi în viitorul Guvern.

Pe de altă parte, Tăriceanu ar fi negociat doar portofolii, nu și funcții de vicepremier, care, în opinia sa, nu au decât un rol de reprezentare.

Unul dintre punctele fierbinți de negociere între Ponta și Tăriceanu îl reprezintă Ministerul de Finanțe, în condițiile în care Ponta ar vrea comasarea Finanțelor cu Bugetul și numirea social-democratului Darius Vâlcov (actualmente ministru delegat pentru Buget, n.r.) la acest ministe

În schimb, Tăriceanu ar vrea ca PLR să asume portofoliul, în cărți fiind Andrei Gerea, mai susțin sursele citate.

Dacă Ponta și Tăriceanu nu se înțeleg în această privință, atunci ministerele de Finanțe și pentru Buget nu se vor mai comasa, Finanțele urmând să revină PLR, iar Bugetul menținându-și titularul de portofoliu, respectiv pe Vâlcov, în condițiile în care Ponta nu este dispus să renunțe la Vâlcov.

Un alt punct fierbinte al negocierilor îl reprezintă numărul de vicepremieri pe care viitorul Executiv îl va avea.

Până în prezent, este aproape cert faptul că Gabriel Oprea va fi vicepremier și în viitorul Guvern, el păstrându-și și un portofoliu, respectiv Administrația și Internele.

Și social-democratul Liviu Dragnea ar dori să își mențină postul de vicepremier, el precizând public că ar fi indicat ca viitorul Cabinet să aibă doi vicepremieri.

Dacă Daniel Constantin nu revendică și el postul de vicepremier, pe care îl deține acum, viitorul Guvern va avea doar doi vicepremieri.

Dacă, însă, îl va cere, viitorul Cabinet va avea trei vicepremieri, în condițile în care Tăriceanu nu dorește pentru PLR o astfel de funcție, el fiind interesat de portofolii pline sau de SGG.

UNPR, PC și PLR vor deține în viitorul Cabinet câte două portofolii, UNPR și PC păstrându-și, în linii mari, atât ministerele actuale, cât și pe cei care ocupă funcțiile de miniștri.

Pe de altă parte, este posibil ca UNPR și PC să le revină ministerele Mediului sau Culturii, vacantate de UDMR.

Din viitorul Cabinet vor dispărea, însă, miniștrii delegați.

Miniștrii PSD actuali își vor păstra, în mare parte, și în viitorul Cabinet portofoliile.

Astfel, se vor menține Mircea Dușa la Apărare, Rovana Plumb la Muncă, minister care ar urma să preia și Dialogul Social, Nicolae Bănicioiu la Sănătate, Robert Cazanciuc la Justiție, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și, probabil, Ioan Rus la Transporturi.

Din viitorul Cabinet ar putea să nu mai facă parte însă Gabriela Szabo, având în vedere faptul că Ministerul Sportului ar putea să nu se mai regăsească în componența viitorului Guvern.

Totodată, în discuție se află și Ministerul Economiei, deținut acum de Constantin Niță, care ar face lobby pentru a-și menține portofoliul și în viitorul Executiv, în condițiile în care portofoliul este dorit de Tăriceanu, pentru PLR.

Structura viitorului Guvern va fi stabilită și titularii de portofolii vor fi nominalizați până la sfârșitul săptămânii în curs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Comunicat prezidențial

Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie...

Hallowen-sărbatoare demonica împrumutată de la străini

Moartea şi viaţa sunt lucruri esenţiale şi de aceea, simple. Omul le-a complicat atunci cînd, orbecăind, a ales mai uşor întunericul decât...

România furnizează cobai umani

Ceea ce vedeți despre banii murdari pe care Biden i-a incasat din Ucraina și România, este nimic față de adevărata dimensiune a...

Meserii uitate

Pe fondul apariţiei ţesăturilor moderne şi a firelor textile uşor de procurat, una dintre cele mai larg răspândite îndeletniciri din ţară, torsul...

Comentarii recente