29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusRABLA 2014: Dealerii auto se pot înscrie și luni în program

RABLA 2014: Dealerii auto se pot înscrie și luni în program

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că sesiunea de depunere și validare a dosarelor dealerilor auto pentru înscrierea în programul Rabla, care a început în 24 martie și trebuia să se încheie vineri, se prelungește și luni.

Condițiile de participare la programul Rabla 2014, precum și documentele pe care trebuie să le depună producătorii sau dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, publicat pe site-ul AFM.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor autorizați să participe în anul 2014 la programul Rabla, precum și cea a colectorilor autorizați să preia mașinile uzate, va fi publicată pe site-ul AFM.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a dispus alocarea unui număr de 17.000 de tichete pentru persoane fizice și 3.000 de tichete pentru persoane juridice și instituții publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.

Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validați și își vor putea casa vechea mașină la orice colector autorizat, numai pentru radierea mașinii trebuind să meargă la Poliție în județul unde vehiculul este înmatriculat.

Solicitanții își vor alege din lista dealerilor validați unul la care se vor înscrie, după care pot merge la oricare dintre colectorii autorizați să își caseze mașina, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții AFM.

Distribuția tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe județe, în funcție de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcție de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date națională de dealerii auto validați, pe măsură ce se înscriu solicitanții, a anunțat ministrul Mediului Attila Korodi. Totodată, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.

Anul acesta, cei care vor dori să își caseze mașina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziția unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesați să cumpere și se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector pentru casare, la Poliție pentru radierea autovehiculului și să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Cei care vor să își caseze vechea mașină, dar nu și să cumpere o mașină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi.

Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obținute și vândute de cei care au de casat o mașină, dar nu vor să cumpere o mașină nouă. În schimb, cei aflați în această situație trebuie să se înțeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o mașină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.

Ministerul Mediului intenționează lansarea programului Rabla 2014 după data de 1 aprilie, a mai spus ministrul.

Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru firme și instituții publice. Au fost distribuite 20.922 de tichete astfel: 19.211 către persoanele fizice și 1.711 de tichete către instituții și firme.

În ceea ce privește casarea autovehiculelor uzate și achiziționarea autovehiculelor noi prin program, 19.846 de unități au făcut obiectul dezmembrării, în timp ce numărul unităților achiziționate a fost de 13.465 (11.862 de mașini au fost achiziționate de către persoanele fizice, iar 1.603, de instituții și firme), informează AFM într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Anterior, între 2010 și 2012, pentru casare se obținea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziționarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.

În 2010, au fost casate 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice.

În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi.

În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate și achiziționate 15.149 de mașini noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziționarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente