marți, octombrie 3, 2023
AcasăPoliticaNationalRareș Bogdan: În mai va exista o rocadă între PSD și PNL...

Rareș Bogdan: În mai va exista o rocadă între PSD și PNL la nivel de prim-ministru, iar mai departe și între ministere

Rareș Bogdan a declarat, miercuri, la Realitatea PLUS, că rotativa se va face „pe formula care a fost parafată” odată cu crearea actualei coaliții de guvernare.

Prim-vicepreședintele PNL a spus că, în opinia sa, „nu există loc” pentru posibile negocieri între PSD si PNL în ceea ce privește păstrarea unor ministere, cum ar fi, spre exemplu, Transporturile sau Finanțele în portofoliul social-democraților.

„Cred că introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens și nu ajută la buna guvernare”, a spus Rareș Bogdan.

Afirmația sa vine după ce secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a afirmat că dacă se va considera că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere, acest aspect se va decide consensual, în coaliție.

”Vorbim de un protocol care înseamnă o coaliție tripartdia care s-au pus la masă și au înțeles că e nevoie să ia măsuri pentru a oferi stabilitate României. Conform protocolului, în mai va urma să existe o rocadă între PSD și PNL la nivel de prim-ministru, iar mai departe și între ministere. Dacă va exista înțelegere și înțelepciune și, de bună-voie și cum mult bun simț, se va ajunge la concluzia că sunt miniștri care să facă un pas în spate și să vină alții, se va ajunge la un acord.

Nu se pune problema ieșirii de la guvernare (a PNL -n.r.). Stiu că există o relație foarte bună între dl Ciolacu și dl Ciucă la nivel de președinți de partid. Când cei doi se vor pune la masă și vor stabili că acest protocol nu reprezintă \”Tăblițele lui Moise\” și că pot să existe schimbări benefice pentru partidele Coaliției, atunci se vor lua măsuri (…). 

Nu comentez nici ce spune dl Zetea, nici dl Stănescu. Mi se pare nepotrivit să vorbim de un document parafat de 3 partide. Nu înțeleg de unde au pornit discuțiile, nici de unde a pornit demersul lui Stănescu. 

Rotativa este peste 4 luni de zile. Până atunci România are de înfruntat o perioadă destul de dificilă, deci discuția mi se pare cumva că am căuta un subiect care, de fapt, nu există. Ar fi pentru prima dată când partidele angrenate într-o coaliție hotărăsc ca după o perioadă să facă rocada la nivel de premier.

PNL își va respecta cuvântul dat și toate documentele parafate și semnate. E o dovadă de maturitate și de echilibru. Dacă există miniștri care nu ating performanțele, trebuie scoși din guvern rapid. Nu consider că în Cabinetul Ciucă există miniștrii foarte performanți, performanți, mai puțin performanți sau proști. Dacă ar fi miniștri mai puțin performanți, ar trebui scoși din guvern imediat”, a explicat Rareș Bogdan.  

Întrebat de ce era nevoie de UDMR la guvernare, Rareș Bogdan a răspuns: „Era nevoie de o largă majoritate și de încercarea de a nu provoca tensiuni suplimentare având în vedere că România se află într-o situație destul de imprevizibilă peste ceva timp”.

Am semnat un protocol, am intrat la guvernare împreună. PNL va respecta întocmai protocolul. Protocolul se respectă până la ultima virgulă. PNL va ceda Fondurile europene și Justiția și va primi poziția de vicepremier, ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanțe și secretarul general al guvernului. Noi nu vom negocia nici măcar un punct. PNL nu va pune nici măcar piciorul lateral de la această chestiune.  Nu e problema mea ce au declarat Stănescu sau Ciolacu.

În cazul în care colegii de guvernare doresc ca dl Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, dl Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și dl Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Ghorgiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta (fără negocieri – n.r.)”, a mai spus liberalul.

Sursa: Realitatea PLUS

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente