duminică, iulie 21, 2024
AcasăsusRasa de porumbei de Satu Mare revine la modă, după 40 de...

Rasa de porumbei de Satu Mare revine la modă, după 40 de ani de la dispariție

Rasa de porumbei jucători pestriți bălțați de Satu Mare revine la modă, la 40 de ani de la dispariție, un columbofil pasionat reușind recrearea acesteia după 11 ani de experimente și încrucișări.

Sătmăreanul Juhos Bertalan, în vârstă de 50 de ani, se ocupă de creșterea porumbeilor de aproximativ 30 de ani. El a aflat despre rasa dispărută dintr-o carte de specialitate din anii ’60 și s-a apucat de recreerea acesteia, gândindu-se că una dintre cele mai mari satisfacții va fi că numele orașului Satu Mare va fi pomenit la expozițiile de profil din țară.

„De 11 ani, m-am ambiționat să refac rasa de Satu Mare, care a dispărut acum 30-40 de ani, încrucișând mai multe rase care se asemănau cu aceasta.. Am tot încrucișat până am început să am rezultate, chiar am făcut o încrucișare consangvină – părinți-fii și invers. De vreo patru ani, expun la expozițiile naționale și sunt campion, deocamdată, deoarece nu am cu cine să concurez și particip la expoziții în Ungaria și Slovacia”, a declarat Juhos Bertalan, pentru AGERPRES.

Porumbelul pestriț bălțat de Satu Mare este unul de talie mijlocie, având culorile roșu, negru sau albastru, l-a descris el.

„Caracteristicile rasei sunt descrise în cartea lui Peterfi Ștefan, editată în 1962. Capul trebuie să-i fie alb, genele duble roșii, ochii de culoare închisă, trebuie să aibă un moț semicircular, un desen în formă cordiformă pe spate, coada trebuie să-i fie colorată, iar picioarele neîncălțate”, a precizat columbofilul.

În urmă cu 80 de ani, porumbeii de Satu Mare existau în stoluri, dar crescătorii și-au pierdut interesul după ce au fost aduse unele rase ungurești.

„Erau porumbei care zburau în stol și aveau un joc caracteristic, după câteva rotiri începeau să facă tumbe în aer. Aici fiind o zonă de graniță, lumea ținea rase de porumbei ungurești. Nu multă lume agreează porumbelul cu geană dublă roșie, și e posibil ca aceasta să fi fost una dintre cauzele dispariției lor. Sau e posibil ca oamenilor să nu le fi plăcut jocul lor. Ultimele exemplare au fost în anii ’60, începutul anilor ’70, la un renumit crescător din Baia Mare, numit Urai Andras. Cu el au murit și ultimii porumbei din rasă”, a povestit pasionatul crescător.

Până la urmă, el recunoaște că recreerea jucătorilor pestriți de Satu Mare fost o ambiție personală.

„Eu sunt membru al unei asociații de 20 de ani. La vremea respectivă, eram printre cei mai tineri crescători de porumbei. Toată lumea avea rase ungurești, existau atunci crescători renumiți. Porumbeii mei erau depunctați, eu eram mai tânăr și atunci m-am ambiționat (…). Am început să întreb de unde ce aș putea să fac rost – nimeni nu a zis nimic, material genetic nu era. Atunci am început să încrucișez rase asemănătoare fără împestrițătura respectivă și am obținut hibrizi”, a spus acesta.

În momentul de față, Juhos Bertalan deține 60 de exemplare și nu vrea să le vândă, ci preferă să le dea pasionaților care prețuiesc rasa și se ocupă de înmulțirea acesteia. Nu necesită hrănire aparte, sunt porumbei cu ciocuri mijlocii, își pot crește fără probleme puii.

Mai sunt trei sătmăreni care dețin rasa.

„Anul acesta am dat câteva exemplare unor crescători mai tineri, care cred că sunt ambițioși și că o să mă ajute. Rasa aceasta nu se va putea reface numai dacă se ocupă de ea mai mulți crescători. Posibil să revină la modă. Eu i-am dat cadouri la câtorva crescători din oraș, dar există unii din afara orașului care m-au contactat că vroiau și ei. Sincer nici n-aș da, că mi-e frică să nu se piardă, dacă n-o să știe să-i aprecieze. Eu aș prefera să repopulăm rasa în zona noastră”, a mărturisit acesta.

Columbofilul spune că nu poate să estimeze valoarea unui exemplar și și-a exprimat îndoiala în privința unui crescător din Germania, care pretinde că ar avea această rasă și îi vinde cu 100 de euro exemplarul.

„Dacă sunt jucători pestriți bălțați de Satu Mare și ei există în Satu Mare, cum or fi ăia „originali” la Munchen? a întrebat Bertalan.  AGERPRES

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente