Acasă Sanatate Remedii naturiste care vindecă tusea şi respiraţia grea .

Remedii naturiste care vindecă tusea şi respiraţia grea .

Simptomele bronşitei de origine virală trec de la sine în decursul a 1-2 săptămâni, cu ajutorul unor remedii pe care toţi le avem la îndemână în casă.

Bronşita este o infecţie respiratorie cauzată de virusuri, bacterii, dar şi de factori iritanţi, precum fumatul sau poluarea.

Principalele simptome ale bronşitei sunt tusea cu expectoraţie, senzaţia de apăsare pe piept, nasul înfundat şi respiraţia dificilă, dar, în funcţie de cauze, pot apărea şi alte manifestări, cum ar fi febra sau frisoanele, durerile musculare ori oboseala nejustificată.

De cele mai multe ori, simptomele bronşitei de origine virală trec de la sine în decursul a 1-2 săptămâni, cu ajutorul unor remedii pe care toţi le avem la îndemână în casă.

Alteori însă, bronşita se poate croniciza, mai ales în cazul fumătorilor şi al persoanelor care prezintă infecţii bacteriene, fiind necesar tratament de specialitate. În caz contrar, pot apărea complicaţii, unele chiar severe, cum ar fi pneumonia.

De aceea este important să se acorde atenţie simptomelor şi să se acţioneze prompt, încă de la primele semne de boală, iar dacă starea de sănătate nu se îmbunătăţeşte sau, din contră, se agravează, să mergem la medic pentru o opinie avizată.

Astăzi vom vorbi însă despre remediile naturiste la care putem apela pentru ameliorarea simptomelor bronşitei acute, care pot înlocui sau însoţi tratamentul convenţional cu aspirină, ibuprofen, acetaminofen şi siropuri de tuse.

Reţineţi că antibioticele sunt necesare doar în cazul bronşitei cauzate de o infecţie bacteriană, deci nu luaţi la întâmplare astfel de medicamente!

Iată care sunt remediile naturiste ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor bronşitei!

Supa caldă de pui

Este un excelent remediu împotriva virozelor şi bronşitei. Supa de pui are un gust grozav, dar în acelaşi timp reduce inflamaţia la nivelul căilor respiratorii şi uşurează respiraţia.

Un alt truc este să adăugaţi în supă puţin ardei iute, care ajută la desfundarea nasului şi fluidizează secreţiile bronşice, favorizând astfel eliminarea lor.

Alte ingrediente iuţi de luat în calcul sunt muştarul, hreanul şi wasabi.

Ceai de ghimbir cu miere

Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii, fiind astfel benefic în cazul persoanelor care se confruntă cu infecţii ale tractului respirator superior, inclusiv bronşita.

Acesta poate fi consumat crud (în salate, răzuit), sub formă de pudră sau ceai ori suplimente (dar este de preferat varianta proaspătă).

Deşi consumul de ceai de ghimbir este sigur, suplimentele nu sunt indicate gravidelor şi femeilor care alăptează, persoanelor diabetice, hipertensive sau cu afecţiuni hematologice.

Pentru un plus de gust, dar şi pentru un ajutor de nădejde în lupta cu bronşita, puteţi adăuga o linguriţă de miere în ceaiul de ghimbir. Mierea are efecte antivirale şi antibacteriene, ameliorând semnificativ tusea persistentă.

Atenţie – mierea nu trebuie dată copiilor cu vârste sub un an!

Ceai sau extract de ginseng

Ginsengul este un remediu folosit din cele mai vechi timpuri pentru virtuţile sale terapeutice, însă cercetări ştiinţifice, de mici dimensiuni şi nu validate întru totul, ce-i drept, confirmă aceste beneficii.

Concret, se consideră că ginsengul ar avea efect de inhibare a bacteriilor de la nivelul plămânilor, ameliorând vizibil simptomele bronşitei acute şi cronice. De asemenea, ginsengul are efecte antiinflamatoare, acţionând asupra bronhiilor inflamate.

La fel ca ghimbirul, ginsengul poate fi consumat sub formă de ceai sau suplimente – în acest caz, este totuşi indicat să cereţi sfatul medicului.

Usturoiul, „medicament” natural împotriva bronşitei

Consumul frecvent de usturoi este asociat cu o ameliorare semnificativă a simptomelor bronşitei (tuse, nas înfundat) şi cu scurtarea intervalului în care se manifestă acestea.

Acest lucru se datorează alicinei din usturoi, care inhibă răspândirea virusurilor sau a bacteriilor în organism.

Usturoiul proaspăt este cel mai indicat, dar dacă nu vă place gustul, puteţi lua şi suplimente.

Turmericul, aliatul imunităţii puternice

Turmericul este un condiment cu efecte antiinflamatoare chiar mai puternice decât ale ghimbirului. De asemenea, turmericul este o sursă bogată în antioxidanţi şi compuşi care redus inflamaţiile din corp şi întăresc în mod natural imunitatea.

Turmericul poate fi consumat proaspăt (în salate), sub formă de pastă (se amestecă o linguriţă de miere cu o jumătate de linguriţă de pudră de turmeric şi se consumă pasta respectivă de 1-3 ori pe zi, în cure de 1-2 săptămâni), ceai sau capsule.

Este contraindicat consumul de turmeric, sub orice formă, dacă aveţi carenţă de fier, tulburări ale vezicii biliare, afecţiuni hormonale, hematologice sau gastrointestinale.

Vitamina D scurtează durata bolii

Numeroase studii arată că deficitul de vitamina D poate sta la baza multor afecţiuni, inclusiv a infecţiilor respiratorii, aşa cum este bronşita sau boala pulmonară obstructivă pulmonară (BPOC).

Expunerea zilnică la razele soarelui pentru minimum 15 minute este cea mai eficientă metodă de asimilare a vitaminei D, dar pot fi indicate şi suplimentele alimentare dacă acest lucru nu este posibil.

De asemenea, suplimentele cu vitamina D sunt o alternativă considerată sigură pentru tratamentul formelor uşoare de bronşită, scurtând durata bolii, mai ales dacă sunt asociate cu zinc şi vitamina C.

Mai multe studii au arătat că „terapia” cu umidificatoare este o metodă eficientă pentru ţinerea sub control a unor simptome specifice BPOC, bronşitei sau bronşiectaziei.

Cum poate fi prevenită bronşita

Pentru că întotdeauna este mai uşor să prevenim, decât să tratăm, este bine să ţinem cont de aceste măsuri pentru a reduce riscul de îmbolnăvire:

Renunţarea la fumat

Spălatul frecvent pe mâini cu apă şi săpun

Evitarea spaţiilor aglomerate

Folosirea măştii de protecţie – mai ales în acest context al pandemiei de COVID-19

Menţinerea igienei corporale

Practicarea zilnică a exerciţiilor fizice

Adoptarea unui regim alimentar sănătos

Evitarea stresului

Cel puţin 8 ore de somn pe noapte

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Ciucă – desemnat pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de premier, propunerea a fost acceptată și de președintele...

Legea consumatorului vulnerabil explicată de liderii PNL Satu Mare

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 21 octombrie 2021, la sediul Partidului...

Austria a donat României medicamente pentru tratarea bolnavilor COVID aflați în stare gravă

România a primit 1.075 de cutii cu diferite tipuri de medicamente utilizate în tratarea pacienților grav bolnavi...

Noi restricții începând de luni. Iohannis: Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!

La finalul ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, cu premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei...

Comentarii recente