Acasă sus Prețurile de consum au crescut cu 0,1%

Prețurile de consum au crescut cu 0,1%

produse din carne

Prețurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% față de martie, iar rata anuală a inflației a ajuns la 0,65%, în ușoară scădere, în condițiile în care alimentele s-au scumpit luna trecută cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, în timp ce mărfurile nealimentare au avut prețuri apropiate față de martie.

„Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,1%, în luna aprilie comparativ cu luna martie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), creșterea a fost de 0,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de categoria „alte legume și conserve de legume” – 3,57%, fructe și conserve din fructe – 3,27% și legume și conserve de legume – 2,08%. Scăderi mai semnificative ale prețurilor s-au consemnat la ouă, cu 6,85%, și la „fasole boabe și alte leguminoase”, cu 2,6%.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit țigările (cu 0,83%), iar la servicii – transportul urban (1,44%).

Comparativ cu aprilie 2014, prețurile măsurate prin IPC au urcat cu 0,7%, iar prin IAPC cu 0,6%.

Alimentele s-au scumpit cu 0,32%, mărfurile nealimentare cu 0,49%, iar tarifele serviciilor cu 1,67%.

Față de decembrie anul trecut, prețurile de consum au avansat cu 1,3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,72%, a mărfurilor nealimentare cu 1,23% și a serviciilor cu 0,64%. Cea mai mare creștere per total a fost raportată la energia electrică (5,01%).

„Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2014 – aprilie 2015) față de precedentele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 1,1%”, se mai spune în comunicat.

Banca Națională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflației de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară și toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecția a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.

Proiecțiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale față de estimarea din februarie și cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la începutul anului viitor de la 24% la 20%, întrucât decizia nu a fost încă adoptată.

„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influențat anticipațiile inflaționiste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflației va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru țintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat și de țintă europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun”, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a raportului asupra inflației.

El a arătat că în lunile de vară și primele luni de toamnă, rata anuală a inflației va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru și să ajungă la finalul anului la 0,2%.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grup infracțional destructurat. Vindeau droguri și în zona liceelor

În cursul zilei de astăzi, în județul Satu Mare și Bihor, au fost efectuate 30 de percheziții domiciliare....

A fost răpus de Covid la cei 100 de ani

Până astăzi, în județul Satu Mare s-au înregistrat 15761 îmbolnăviri, 14032 vindecări și 450 decese cauzate de coronavirus....

Sute de telefoane și laptopuri confiscate în Vama Peta

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie, un tânăr din Suceava s-a prezentat în...

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Comentarii recente