vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusReuniunea de cântări și muzică „Vasile Lucaciu”

Reuniunea de cântări și muzică „Vasile Lucaciu”

Luni, 24 februarie 2014, la ora 14, la Muzeul Județean Satu Mare va avea loc un Simpozion dedicat împlinirii a 90 de ani de la înființarea Reuniunii Române de Cântări și Muzică “Vasile Lucaciu”. Participanții la lucrările simpozionului au posibilitatea să vizioneze și expoziția foto-documentară realizată pentru marcarea acestui eveniment, organizat de Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare și Universitatea de vest „Vasile Goldiș” din Arad – filiala Satu Mare .

Această instituție de prestigiu a culturii sătmărene care purta numele marelui patriot român Vasile Lucaciu, înregistrată ca persoană juridică la Tribunalul Satu Mare în anul 1924, avea în subordinea sa Corul „Vasile Lucaciu”, Conservatorul de Muzică, Societatea Filarmonică și Asociația corurilor țărănești din județul Satu Mare.

De activitatea a acestei Reuniuni se leagă numele unor importante personalități din istoria Transilvaniei care au avut merite deosebite în dezvoltarea societății românești înainte și după anul 1918: Vasile Lucaciu, Emil Tișcă, Adrian Demian, Augustin Ferențiu, Gavril Barbul ș.a. Dezvoltarea culturii românești în zona de nord a țării, care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, a devenit un deziderat național în perioada interbelică. În acest sens s-au depus eforturi considerabile atât din partea instituțiilor statului cât mai ales a organizațiilor culturale existente. Reuniunea de Cântări și Muzică „Vasile Lucaciu” din Satu Mare a avut merite deosebite în acest sens, notorietatea sa depășind cu mult granițele județului și chiar ale Transilvaniei. Membrii săi au fost prezenți pe scene importante din țără și stăinătate sau chiar la Ateneul Român, fiind chiar înregistrați la Radio București și difuzați pe calea undelor în vara anului 1937. Reuniunea a supraviețuit și după anul 1940, datorită dirijorului său Adrian Demian, care s-a refugiat la Aiud și apoi la Arad, ducând după sine și instituția căruia i s-a dăruit. După eliberare, Reuniunea revine la Satu Mare și va continua să funcționeze, însă treptat, regimul comunist a aservit-o, sfârșind prin transformarea sa în Școală populară de artă.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente