joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareRezultatele controalelor OPC

Rezultatele controalelor OPC

jucarii

În conformitate cu programul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Bucuresti privind tematicile de control national pe trimestrul IV 2015, în perioada 09.11-20.11.2015, pe raza judetului Satu Mare s-a desfășurat o acțiune de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranța jucăriilor, inclusiv comerțul online,fiind verificati 13 operatori economici care comercializau jucarii in valoare de 32.900 lei, din care 12 operatori economici cu abateri .
Deficiente constatate
1- Lipsa traducerii in limba romana a declaratiilor de conformitate care insotesc jucariile ( prin întocmirea declarației CE de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea jucăriilor. )
2 -Lipsa traducerii in limba romana a tuturor informatiilor de pe ambalajul original al jucariilor- informatii referitoare la montarea jucariilor sau a avertismentelor specifice . ( Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună in pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor și a supraveghetorilor acestora, în special în cazul jucăriilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specifice )
3. -Lipsa actualizare informatii pe site-urile a doi operatori economici care comercializeaza jucarii on-line informatii privind :
* costul transportului ( consumatorul fiind informatDOAR telefonic la confirmarea comenzii )
* perioada privind dreptul de retragere (denuntare) la contract/ comanda care este mentionata ca fiind de 10 si nu de 14 zile cum este corect conform OG 34/2015 .

Sanctiuni aplicate :
Au fost identificate jucarii cu deficiente in valoare de 12 189 lei la 12 operatori economici fiind oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor aplicandu-se sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 40.000 lei.

Operatorii economici trebuie sa respecte reglementarile legale privind siguranta jucariilor iar consumatorii trebuie sa fie informati despre anumite elemente esentiale privind jucariile :
A-. Numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați, trebuie să fie indicate pe jucărie sau, daca acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoțeste jucăria; adresa trebuie să indice un singur punct de contact.

În mod normal, pe o jucărie se indică una sau două adrese: a producătorului – P și/sau a importatorului – I (care este întotdeauna din UE), și anume: dacă P se află in UE și jucăria este produsă în UE, aceasta va indica doar o adresă, a P; dacă P este din afara UE și I introduce jucăria pe piață sub numele sau marca proprie sau modifică o jucărie deja existentă, I este considerat P; singura adresă care va apărea pe jucărie va fi cea a I; dacă P este din UE, deși jucăriile sunt fabricate în afara UE dar sub marca lui P, atunci P apare pe jucărie, chiar daca importul efectiv a fost făcut de o altă societate; dacă P (care se declară P și aplică numele și adresa pe jucărie) este din afara UE, iar jucăriile sunt introduse în UE de catre I, jucăria va indica 2 adrese: una a P și alta a I.

B- Numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) trebuie sa fie menționat pe jucărie ori, în cazul în care mărimea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria; numărul de identificare a jucăriei trebuie sa coincidă cu cel din declarația de conformitate

C – Marcajul de conformitate CE (art. 16 și art. 17) trebuie: să respecte principiile generale prevăzute în Reg. nr. 765/2008/CE, art. 30; să fie aplicat în mod vizibil, lizibil și de neșters fie pe jucărie, pe o etichetă atașată sau aplicată, fie pe ambalaj; în cazul jucăriilor de dimensiuni mici sau compuse din părți mici, marcajul poate fi aplicat pe o etichetă sau pe un prospect interior.

D- Cerințele esențiale de siguranță: jucăriile pot fi introduse pe piață doar dacă respectă:

a. Cerințele generale de siguranță (art. 10 alin 2-4):

o jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună in pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor sau a părtilor terțe;
o abilitatea utilizatorilor și, dacă este cazul și a supraveghetorilor acestora, trebuie luată in considerare, în special în cazul jucăriilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specifice;
o etichetele aplicate conform art. 11, alin 3-6, conținând avertismente generale (de vârstă) – Anexa nr. 5. PARTEA A și avertismente specifice și indicații privind precauții de utilizare pentru anumite categorii de jucării – Anexa nr. 5. PARTEA B, precum și instucțiunile de utilizare care însoțesc jucăriile trebuie să atragă atenția utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente și riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor și asupra modului de a le evita.

b. Cerințele speciale de siguranță (prevăzute în Anexa nr. 2)

E- . Declarația CE de conformitate (art. 15):

o stipulează faptul că îndeplinirea cerințelor prevăzute la art. 10 alin 2-4 și în Anexa nr. 2 a fost demonstrată;
o conține cel putin elementele prevăzute în Anexa nr. 3 și în modulele relevante cuprinse în Anexele nr. 6-7 și se actualizează în permanență;
o se întocmește după modelul din Anexa nr. 3;
o pentru jucăriile puse la dispoziție pe piața din România, declarația CE de conformitate se redactează sau se traduce, după caz, în limba română;
o prin întocmirea declarației CE de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei.

Declarația CE de conformitate face parte din documentația tehnică (dosarul) a unei jucării; dosarul stă numai la producător/importator, după caz; nu se solicită la distribuitori sau la vânzători și nici nu trebuie să însoțească jucăria la comercializare.

F-. Documentația tehnică (art. 21):

o conține toate datele și detaliile relevante referitoare la mijloacele utilizate de producător pentru a garanta faptul că jucăriile respectă cerințele prevăzute la art. 10 și în Anexa nr.2;
o conține documentele enumerate în Anexa nr. 4;
o se întocmește în una din limbile oficiale ale UE;
o la solicitarea motivată a ANPC, producătorul trebuie să furnizeze o traducere a părților relevante din documentația tehnică; ANPC poate stabili un termen de 30 de zile pentru a răspunde cererii, dacă existența unui risc serios și imediat nu justifică stabilirea unui termen mai scurt;
o în cazul în care producătorul nu respectă obligațiile de mai sus, ANPC îi poate solicita acestuia să efectueze o încercare la un organism notificat, pe cheltuiala proprie, într-un termen determinat, în vederea verificării conformitătii cu standardele prevăzute la art. 13 alin 1 și cu cerințele esențiale de siguranță.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente