joi, februarie 29, 2024
AcasăsusRomânia pe ultimul loc în UE la competențe digitale

România pe ultimul loc în UE la competențe digitale

Mihai Enache, președintele filialei București a partidului AUR, critică introducerea sistemului e-Factura al ANAF, obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toate firmele care operează în România.

”State cu economii avansate precum Statele Unite, Germania și Franța, nu au ajuns în această etapă, continuând să accepte în paralel facturi electronice și facturi tradiționale. România este doar a doua țară din UE care introduce o asemenea măsură extremă. În acest context, atrag atenția asupra unor aspecte grave, care nu par să fie luate în considerare de autoritățile române”, a confirmat el într-un comunicat.

El a enumerat câteva probleme legate de sistemul e-Factura:

”Conform unei analize recente EuroStat, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale de bază. Astfel, doar 28% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani dețin un minim de competențe digitale. Spre comparație, în Finlanda, cea mai bine plasată țară, procentul este de 80%. În aceste condiții, în loc să se concentreze pe creșterea gradului de înțelegere a instrumentelor digitale, Guvernul României impune o obligație care va pune o presiune suplimentară extremă pe mulți dintre antreprenorii români”.

Enache mai spune că ”un aspect mai puțin cunoscut publicului larg, dar la fel grav este că tot acest proces de digitalizare a relațiilor comerciale este intermediat de o unitate militară „specială”, respectiv UM 02999 – binecunoscutul STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). România devine astfel prima țară din lume unde „serviciile” au acces direct la toate informațiile comerciale. Orice guvern responsabil ar trebui să își propună să reducă amestecul serviciilor în viața politică, socială și economică a țării, nu să îl crească, oferind pe tavă acces la informații comerciale care nu fac obiectul activității acestor instituții speciale”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente