Acasă Locale Stiri Satu Mare Românii au fost la înalțime la festivalul din Hija, Ucraina

Românii au fost la înalțime la festivalul din Hija, Ucraina

Duminică, 29 septembrie în localitatea Hija (Tarna Mică), raionul Vinogradiv din Ucraina a avut loc un festival prin care s-a sărbătorit ziua localității.

La această manifestare au participat din partea  României: Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Cultrurii Tradiționale, Felician Pop, reprezentatul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Horvat Liuba Irina, consilierul președintelui Consiliului Județean, Robert Laszlo, folkistul George Negrea, reprezentantul Moților, Roșu Răzvan, omul de afaceri, Kira Beniamin dar și alți invitați.

Oficialitățile Ucrainiene i-au întâmpinat pe români cu diverse bucate tradiționale specifice zonelor.

Începutul manifestărilor a fost marcat de corul,  “Nevestele din Veleatin “ îmbrăcate în straie populare care au interpretat cântece corale vechi Ucrainiene.

Pe scena amplasată în curtea Casei de Cultura din Hija, au urcat printre numeroși artiști locali și grupul de muzică oșenească din Tarna Mare dar și George Negrea împreună cu Roșu Răzvan, cei doi i-au impresionat pe cei prezenți cu o melodie în prima audiție cu versuri atât în limba română cât și în ucraineană.

Spectacolul susținut de formațiile românești și ucrainene a durat câteva ore.
În sala de mese a Primăriei s-a organizat un dineu, cu bograci, caș proaspăt de oaie, urdă frământată, ciuperci cu sos. Toate bucatele – se mândrea primarul, au fost pregătite de etnicii ucraineni din Hija, dornici de a-și etala arta culinară.

La masa oficială s-a vorbit despre bunele relații de prietenie și colaborare între cele două țări, de bunele relații de conviețuire între românii și ucrainenii din Hija și de sporirea schimburilor de experiențe.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tuturor pentru realizarea acestui eveniment,sa speram ca o sa mentineti in continuare bune relatii si sa realizati împreuna cat mai multe evenimente!

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Din iubire nesfârșită faţă de om…

Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de întărire a comuniunii, de întrajutorare și de fapte de milostenie, care sunt roade ale dreptei credințe, mărturii concrete...

Guvernul Cîțu a depus jurământul

Guvernul PNL - USR-PLUS - UDMR, condus de Florin Cîțu, a trecut de votul Parlamentului. Au fost 260 de voturi pentru și...

Condiții de călătorie în Marea Britanie după 1 ianuarie

Românii vor putea intra în Marea Britanie pentru șederi de scurtă durată, adică în scop turistic sau în vizită, pentru o perioadă...

Vitamina D, esenţială pentru imunitate

Vitamina D ne ridică moralul, dar ne întăreşte şi imunitatea, ferindu-ne de viroze şi alte infecţii respiratorii. Însă nivelul acestei vitamine poate...

Comentarii recente