Acasă Locale Nationale Românii s-au tratat în străinătate de peste 310 milioane de euro din...

Românii s-au tratat în străinătate de peste 310 milioane de euro din 2007

Românii s-au tratat în UE, Spațiul Economic European și Elveția de peste 310 milioane de euro, din 2007, CNAS achitând aproximativ 130,5 milioane de euro din sumă și având o datorie de 180,6 milioane de euro, potrivit informațiilor furnizate agenției MEDIAFAX.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a plătit în perioada 2007 -2013 suma de 264,4 milioane lei, pentru serviciile medicale de care au beneficiat românii în străinătate, iar în 2014 a plătit 310 milioane lei, a declarat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

La sumele plătite, care se ridică la aproximtiv 130,5 milioane de euro, se adaugă și cele datorate pentru tratamentele românilor în străinătate care totalizau, la nivelul lunii decembrie 2014, aproximativ 180,6 milioane de euro.

Potrivit legislației, termenul de plată pentru serviciile medicale în străninătate este de 18 luni, în anumite cazuri putând fi prelungit și până la 36 de luni.

„Niciunui asigurat român nu-i poate fi refuzat tratamentul în străinătate pe motiv că statul român nu a plătit la zi serviciile medicale, întrucât termenele de plată sunt clare: 18, respectiv 36 de luni de la emiterea facturii”, a mai spus Mihaela Tănase.

Cele mai mari datorii pentru tratamentele românilor au fost acumulate față de: Germania (63,5 milioane euro), Italia (34,5 milioane euro) și Austria (24,5 milioane euro).

Primele cinci state membre pentru care instituțiile competente din România au eliberat formulare pentru tratamentul în străinătate sunt: Germania (331 formulare eliberate), Austria (202 formulare eliberate), Italia (143 formulare eliberate), Franța (113 formulare eliberate) și Ungaria (51 formulare eliberate).

Cele mai multe formulare E112/S2 au fost emise de Casa de Asigurări de Sănătate Municipiului București, cu 144 de formulare eliberate, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (93 de formulare eliberate) și casele județene Timiș, Constanța și Dolj.

Cele mai multe formulare au fost eliberate pentru: afecțiuni oncologice (38,08%), boli ale sistemului circulator (25,95%), afecțiuni pediatrice (9,66%), afecțiuni neurologice (5,95%) și afecțiuni ortopedice (5,5%).

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente