duminică, iulie 21, 2024
AcasăEconomico-socialInternationalRusia a avertizat Statele Unite cu privire la consecințele intervenției militare în...

Rusia a avertizat Statele Unite cu privire la consecințele intervenției militare în Siria

„Domnul Lavrov a atras atenția interlocutorului său asupra consecințelor exterm de grave ale unei posibile intervenții militare, pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde țări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Rusia „este foarte îngrijorată” de declarații recente ale americanilor, potrivit cărora Washingtonul este pregătit să „intervină” în conflictul sirian, a subliniat șeful diplomației ruse.

 Secretarul de Stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarulgeneral al ONU și pe miniștrii de Externe britanic, francez, canadian și rus pentru a le spune că are „foarte puține îndoieli” cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august.

După acest atac sângeros comis în apropierea capitalei, în care, afirmă opoziția siriană, în pofida numeroaselor dezmințiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis experți care urmează să înceapă să ancheteze la fața locului luni.

În acest context, „Rusia îndeamnă la reținere în exercitarea unor presiuni asupra Damascului, să nu se cedeze provocărilor și să se încerce să se creeze condiții normale pentru ca misiunea ONU să poată efectua o anchetă minuțioasă și imparțială la fața locului”, se arată în comunicat.

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de decese cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziția afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic.

Rusia este unul dintre ultimii susținători ai regimului președintelui Bashar al-Assad, căruia îi vinde armament.

Turcia, pregătită să se alăture unei coaliții împotriva Siriei, inclusiv fără consensul ONU

  Turcia este pregătită să se alăture unei coaliții internaționale împotriva Siriei, ca reacție față de atacul chimic de la 21 august, chiar și în absența consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

„Dacă este formată o coaliție împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea”, a declarat Davutoglu pentru ediția de luni a cotidianului Milliyet.

Șeful diplomației britanice: Este „posibil” să se răspundă folosirii armelor chimice în Siria fără unitate la ONU

Este, oare, posibil să se răspundă folosirii armelor chimice fără o unitate în Consiliul de Securitate al ONU? Eu aș spune că da”, a declarat ministrul britanic de Externe într-un interviu pentru BBC, în contextul în care Rusia și China blochează orice condamnare a regimului sirian.

Reafirmându-și convingerea că regimului lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice în atacul de la 21 august în apropiere de Damasc, Hague a apreciat că este posibil să se acționeze din motive „umanitare”.

„Am încercat alte metode, metode diplomatice, și continuăm să le utilizăm, dar ele au eșuat până acum”, a declarat el.

„Noi, Statele Unite și alte țări ca Franța, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite ca în secolul XXI să fie utilizate arme chimice în deplină impunitate, dar nu pot detalia opțiunile militare pentru moment”, a continuat ministrul britanic.

Întrebat despre posibilitatea unor lovituri militare în această săptămână, Hague a refuzat să „speculeze pe această temă în mod public”.MEDIAFAX

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente